Retningslinjens formål er å gi anbefalinger knyttet til oppfølgingen av gravide, både før, under og etter graviditet, med tanke på å forebygge og behandle svangerskapsdiabetes og diabetes type 2. De som har hatt svangerskapsdiabetes har en betydelig økt risiko for å få diabetes type 2 etter endt svangerskap.

Diabetesforbundet er fornøyde med at den nye retningslinjen nå foreligger:

– Det er viktig med en intensivert innsats i helsetjenesten for å avdekke svangerskapsdiabetes og bedre oppfølging av de som har hatt svangerskapsdiabetes. Og ikke minst er det nå tydeligere hva man som gravid har rett på av oppfølging, sier politisk rådgiver i Diabetesforbundet, Linda Markham.

Les mer om Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes 

 

Dette sier retningslinjen:

  • Det anbefales at kvinner som oppfyller ett eller flere av disse kriteriene, testes med glukosebelastning i uke 24-28 av svangerskapet:

- førstegangsfødende og over 25 år

- har hatt svangerskapsdiabetes tidligere

- over 40 år uten andre risikofaktorer med barn før

- KMI over 25

- etnisk bakgrunn fra land utenom Europa

- foreldre/søsken med diabetes

- For flergangsfødende i tillegg: Tidligere påvist svangerskapsdiabetes, nedsatt glukosetoleranse eller svangerskaps- og fødselskomplikasjoner som er assosiert med svangerskapsdiabetes.

  • Gravide med særskilt risiko (for eksempel KMI over 30, bakgrunn fra land med høy forekomst av diabetes eller tidligere svangerskapsdiabetes) bør testes med HbA1c så tidlig som mulig, helst før uke 12.
  • Kvinner med fastende glukose 5,3-6,9 mmol/l og/eller 2 t-timers glukose 9,0-11,0 mmol/l etter glukosebelastning har svangerskapsdiabetes og bør få oppstart av behandling.
  • Kvinner som får svangerskapsdiabetes, har betydelig høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet. De anbefales kontroll hos fastlege med måling av HbA1c fire måneder etter fødsel, og senere årlig. Det anbefales også livsstilsveiledning med råd om kosthold og fysisk aktivitet.

Kilde: Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes