«Bekymring for forsinkelser i tilgjengelighet til nye og viktige behandlingshjelpemidler for personer med diabetes», er overskriften på brevet, som er signert åtte av landets fremste eksperter på diabetes.

Brevet er sendt til helseminister Bent Høie, til alle medlemmene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, samt Helsedirektoratet ved direktør Bjørn Guldvog, Beslutningsforum/ Nye Metoder og Sykehusinnkjøp.

Tre områder nevnes spesielt som grunnlag for bekymringen:

Varierende praksis mellom landsdeler/helseforetak for at pasienter med diabetes type 1 får mulighet til å benytte kontinuerlig vevsglukosemåler (CGM). Her vises det blant annet til at anslag tyder på at CGM-behandling ikke er dyrere enn egenmåling med stix når pasienten måler mer enn åtte til ti ganger daglig.

  • Flere helseforetak har nektet diabetespoliklinikkene å benytte avlesningsutstyr for CGM fordi pasientopplysninger kan komme på avveie. Det bes om at rette myndighet iverksetter nødvendige tiltak raskt for å løse problemet.
  • Tilgjengeligheten til FGM (i praksis FreeStyle Libre, red.anm.) er begrenset til de brukere som vil og kan dekke kostnadene selv, noe som er «utilfredsstillende» og skaper uønskede forskjeller i helse knyttet til den enkelte families økonomi. FGM er enklere enn CGM og et «fremragende hjelpemiddel» for barn, vises det til.

 

Teknisk revolusjon

I bekymringsbrevet heter det blant annet:

«Vi står midt i en teknisk revolusjon i diabetesbehandlingen med bl.a. nye implanterbare målere og smarte insulinpumper som doserer insulin tilpasset glukosenivået. Det er avgjørende at norske pasienter med diabetes får tilgang til de nye hjelpemidlene og behandlingsmetodene når de anses sikre og trygge, og når de medfører betydelige forbedringer. Vi kan ikke ha et system for godkjenning av slike metoder som arbeider så langsomt at det går ut over pasientbehandlingen.

Medisinsk fagråd i Diabetesforbundet vil sterkt anbefale de ansvarlige helsemyndigheter å snarest ta tak i ovennevnte problemstillinger og sørge for et system for vurdering av nye teknologiske behandlingsmuligheter som på en rask og effektiv måte tillater norske pasienter å ta i bruk slik teknologi.»

Samlet fagråd

Brevet er forfattet etter diskusjoner i Medisinsk fagråd og godkjent av medlemmene i fagrådets arbeidsutvalg, som også har signert det:

  • Kåre I Birkeland, professor, dr. med og endokrinolog, Universitet i Oslo (og leder for Medisinsk fagråd i Diabetesforbundet).
  • Trond Geir Jenssen, professor og overlege, Oslo Universitetssykehus (og medisinsk medarbeider i Diabetesforbundet).
  • Anne Karen Jenum, professor, dr. med, tidligere fastlege, Universitetet i Oslo.
  • Kirsti Bjerkan, klinisk ernæringsfysiolog og treningspedagog, Oslo Universitetssykehus.
  • Tor Claudi, overlege, indremedisiner, allmennlege, Nordlandssykehuset i Bodø (og nestleder i nasjonalt Diabetesforum).
  • Knut Dahl-Jørgensen, professor, dr. med, barnelege, Universitet i Oslo (og leder i nasjonalt Diabetesforum).
  • Jon Haug, spesialist i klinisk psykologi, dr. philos (og psykologisk medarbeider i Diabetesforbundet)
  • Marit Graue, professor dr. polit., sykepleier, Høgskolen på Vestlandet (og nestleder i Medisinsk fagråd i Diabetesforbundet).

Medisinsk fagråd i Diabetesforbundet består av personer med høy diabetesfaglig kompetanse, fra både klinisk medisin og forskning. Medlemmene har ulik yrkesmessig bakgrunn som allmennleger, ulike legespesialister, sykepleiere, kliniske ernæringsfysiologer, psykologer og forskere.