I april var Rune Fridell (68) på helgetur til Berlin sammen med broren sin. På en rutebuss på vei til hotellet skjedde det som ikke skulle skje: Rune glemte sekken sin igjen på bussen, og oppdaget det ikke før en stund etterpå – altfor sent til å kunne løpe etter bussen.

På hotellet fikk han hjelp til å ringe hittegodskontoret, som raskt kunne fortelle at sekken var funnet. Men Rune kunne ikke få den før på mandag, fordi utleveringen hadde stengt for helgen.

– De stengte fredag kl. 14, forteller Rune.
– Hva gjorde du da?
– I reisefølget var det også en farmasøyt. Han ble med meg på apoteket, og vi spurte om å få i hvert fall hurtigvirkende insulin og tabletter. Men nei, vi fikk det ikke.

Rune fikk riktignok en blodsukkermåler gratis av apoteket, men skjønte ikke stort av den.

– De bruker helt andre enheter på måling av blodsukkeret i Tyskland, forteller han oppgitt.

Til helsestasjon

Dermed måtte han oppsøke en helsestasjon og få time hos en lege. Der kunne han få gratis medisiner, dersom han kunne framvise det europeiske helsetrygdkortet.

– Men kortet var også i sekken. Derfor måtte jeg ringe helsemyndighetene hjemme i Norge, som kunne sende et midlertidig kort på faks.
– På faks, gjentar Rune. og smiler litt oppgitt over at helsevesenet fortsatt bruker faksmaskiner.
Men kortet kom frem til legen ganske raskt.

Rune fikk ikke utlevert langtidsvirkende insulin, men han fikk hurtigvirkende insulin, de blodsukkersenkende tablettene – og hjelp med å forstå den tyske blodsukkermåleren.

– Da hadde jeg 18 i blodsukker. Det var veldig ubehagelig å ikke vite hvor høyt blodsukkeret var. Til frokost den dagen var jeg forsiktig, og spiste neste ingen karbohydrater.

Selv i Tyskland

– Dette skjedde altså i Berlin, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske reiseforsikring, og fortsetter:
– I Tyskland skulle man tro det vil være mye lettere å få erstatningsmedisin. Denne historien viser at man må oppbevare viktige medisiner som verdisaker, og helst fordele medisinene slik at man ikke mister alt.

Clementz fikk på nært hold oppleve Rune Fridells litt strabasiøse kamp for å få nytt insulin. Kommunikasjonsrådgiveren er Berlin-ekspert og var guide i den tyske hovedstaden for Rune og et knippe venner.

 Får jevnlig henvendelser

Hendelsen har blitt en viktig historie å formidle for forsikringsmannen, og en mulighet for å kunne gi gode råd.

– Ha alltid medisinene i håndbagasjen. I tillegg bør du ha ekstra insulin og eventuelt annen medisin i jakkelommen din, eller i håndbagasjen til en av de medreisende, råder Clementz.

Han forteller at alarmsentralen til Europeiske reiseforsikring jevnlig får henvendelser fra nordmenn som har glemt igjen medisinene hjemme, eller mistet dem i utlandet.

– Dersom det er reseptmedisin, setter vi vanligvis den reisende i kontakt med leger på stedet, slik at de kan hjelpe. Ved offentlige sykehus i Europa er det vanlig at de krever å få se helsetrygdkortet, sier Clementz.

 

RÅD: Viktige medisiner må oppbevares som verdisaker, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring – og guide i Berlin.

Foto: IF

Ingen førstereisgutt

Rune Fridell bruker de langtidsvirkende insulinene Novomix og Insulatard, og den hurtigvirkende Novorapid. I tillegg bruker han de blodsukkersenkende tablettene Metformin.
Han har hatt diabetes i 20 år, og har brukt insulin de siste 13.

– Jeg har type 2 og er ganske godt regulert. Men jeg har behov for å måle flere ganger om dagen, både på morgenen og etter måltider.

Han er heller ingen førstereisgutt. Rune Fridell er ofte ute på tur, og har alltid vært bevisst på å ha medisinene sine i håndbagasjen.

– Men for første gang mistet jeg altså håndbagasjen.
– Tenk om dette hadde skjedd utenfor Europa?
– Det tør jeg ikke tenke på. Men heretter skal jeg fordele medisinene og ha det på flere steder, eller gi det til andre i reisefølget, sier Rune.

Ta med forklaring

Kommunikasjonsrådgiver – og guide – Sigmund Clementz i Europeiske reiseforsikring har et godt tips som kan gjøre jakten på nytt insulin litt lettere dersom du er så uheldig å miste egen medisin.

– Selv om du kan både engelsk, tysk og fransk bra, og enkelt klarer å bestille middag på restaurant, er det vanskeligere å forklare medisinske tilstander. Ta derfor med et ark på engelsk eller på språket til landet du reiser til med en forklaring på hva slags medisiner du bruker, råder han.

Du kan også få en bekreftelse på engelsk fra apoteket ditt på hvilken sykdom du har og hvilke medisiner du bruker (se også huskelisten).

Huskeliste

  • Nok medisiner og brukerutstyr som fungerer er første bud. Pakkes i håndbagasje, ikke i innsjekket bagasje.
  • Ha alltid med mer enn du trenger, og ha halvparten av medisinene i reisefølgets håndbagasje, eventuelt i jakken din dersom du reiser alene.
  • Husk også ekstra batterier til målere og eventuelt pumper.
  • Du må alltid kunne dokumentere at du bruker de reseptpliktige medisinene du har med. På apoteket kan du be om en attest på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser). 
  • La alle medisiner være i originalemballasjen med etikett fra norsk apotek. Ha også gjerne med legeattest.
  • Reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort (gjelder i EØS-land og Sveits) må være med i lommeboka. Europeisk helsetrygdekort bestilles enkelt på helsenorge.no