Både 22 år gamle Ingrid Aguiluz og den jevngamle samboeren hennes, Henrik Beyer, har deltatt i den populære realityserien «Paradise Hotel», som går på TV3 hvert år. Ingrid deltok i fjorårets utgave og kom nesten til finalen. Kjæresten deltok i år.

Mens han har «ordentlig» jobb som elektriker, jobber Ingrid på fulltid med bloggen sin (ingridaguiluz.blogg.no), i tillegg til Instagram-profilen og YouTube-kanalen sin. Hun er en av de unge, populære påvirkerne – eller influenserne, som mange også kaller dem.

Skjermbilde av bloggen til Ingrid

BLOGG: På bloggen sin forteller Ingrid Aguiluz om hvordan det er å ha diabetes.

Bloggen hennes er en av landets mest leste blogger, med flere tusen sidevisninger hver dag. Etter at hun fikk diabetes type 1 og begynte å skrive om det, har lesertallene føket enda mer i været. Det betyr både at hun får spredt informasjon om diabetes, men også at Ingrid tjener mye mer penger. Flere lesere gir økte annonseinntekter, og hun legger ikke skjul på at hun tjener «greit» på innleggene sine.

Skjermbilde av Intagram-kontoen til Ingrid.

INSTAGRAM: Ingrid Aguiluz har rundt 59.000 følgere på profilen sin.

Video med sprøyter

Hun har fått overraskende mange spørsmål fra leserne og følgerne sine om hvordan det er å ha diabetes. De lurer blant annet på hvordan diabetes påvirker sexlivet hennes.

«Heldigvis påvirkes ikke det. Livet mitt er egentlig som før, bare jeg passer på at jeg får i meg insulin og sjekker blodsukkeret mitt jevnlig», svarer Ingrid i et av sine mange innlegg på bloggen.

Når Diabetes snakker med henne, tar hun 14 enheter med langtidsvirkende Lantus med penn om morgenen. Før måltidene tar hun det hurtigvirkende insulinet Novorapid.

– Jeg prøver meg fram for å finne riktige doser.

Å sette sprøyter offentlig er hun ikke redd for. Hun planlegger til og med å lage en video som viser alle uten diabetes hvordan det er å stikke seg – både i fingeren med blodsukkerapparatet og med insulinpennene.

– Det er ikke flaut å sette insulin. For meg har det allerede blitt en helt vanlig ting å gjøre.

De stygge blåmerkene som kan komme etter sprøytespissene, er hun derimot opptatt av å ikke få.

– Jeg har fått mange tips for hvordan unngå stikkmerker og blåmerker, forteller hun.

– Respektløst av legevakten

Ingrid fikk påvist diabetes hos fastlegen sin hjemme på Klepp på Jæren i oktober i år. I et par måneder hadde hun følt og kjent at noe var galt. Tørsten var enorm, toalettbesøkene var mange. Om nettene måtte hun opp nesten hver time, samtidig som energien forsvant.

Fem dager før besøket hos fastlegen forsøkte hun å få hjelp på legevakten i Bergen. Hun flyttet nylig dit.

– Jeg dro dit en søndag kveld. Men jeg ble avvist, forteller hun.

På bloggen sin forteller hun detaljert om det som skal ha skjedd.

«Jeg ba om å bli stukket i fingeren for å sjekke blodsukkeret, fordi alle rundt meg sa at jeg mest sannsynlig hadde diabetes. Men fikk jeg det? Nei, det var for stressende for meg, fikk jeg beskjed om. Sykepleieassistenten ba meg i stedet drikke mindre væske. Dette kunne i verste fall endt opp med døden for min del.», skriver en opprørt Ingrid på bloggen sin.

Opplevelsen har gått inn på henne.

– Jeg har aldri vært mer skuffet over et legebesøk. Det var så respektløst. Jeg var mer redd da jeg dro fra legevakten enn før jeg kom dit.

– Har du fått noen reaksjoner fra legevakten etter at du fortalte om opplevelsen din der?

– Nei. Men jeg har fått mange meldinger fra leserne mine. De støtter meg.

Nærbilde av fingrene til Ingrid, med en bloddråpe der hun har stukket seg for å måle blodsukkeret.
Foto: Eivind Senneset

BLODSUKKERMÅLINGER: For Ingrid er det fortsatt en ny og ukjent verden å måtte stikke seg i fingrene flere ganger om dagen for å måle blodsukkeret.

På sykehus før brorens bryllup

Diagnosen kom altså på en fredag, og de var den samme helgen som broren skulle gifte seg. Da havnet Ingrid på sykehus med blodsukker på over 20.

– Jeg var sjokkert. Men det var likevel en lettelse å få avklart hva det var, forteller hun.

Heldigvis fikk hun permisjon fra sykehuset og lov til å dra på bryllupsfest til broren sin.

– Det var litt vanskelig å beregne insulin til en treretters middag. Men det ble en fin fest, sier Ingrid, som nå er i gang med sitt nye liv med diabetes.

Hun er svært åpen om hvordan diabetes preger hverdagen hennes. Hun forteller detaljert om opp- og nedturer. På bloggen er hun tydelig på at hun skal ta kontroll over sykdommen.

«Jeg tror det er viktig å ikke bli styrt av diabetesen», skriver hun.

Og Ingrid er klar over at diabetes type 1 tross alt er en kronisk sykdom, som hun vil bære med seg resten av livet. Komplikasjoner og senskader har hun også hørt om.

– Det er jeg litt redd for, vedgår hun.

Ingrid avbildet i sykehusseng
Foto: Privat

PÅ SYKEHUSET: Ingrid fikk diagnosen diabetes type 1 i oktober og ble straks innlagt på Stavanger universitetssykehus.

Diabetes i sosiale medier

I tillegg til jobben med blogg, Instagram og YouTube studerer Ingrid økonomi og administrasjon på BI. Hun begynte på sykepleiestudiet rett etter videregående, og gikk der i halvannet år før hun fikk tilbud om å være med i «Paradise Hotel».

– Etter «Paradise Hotel» fant jeg ut at jeg ikke ville gå videre med sykepleie. Men nå som jeg har blitt pasient, har jeg hatt god nytte av det jeg lærte på sykepleierutdanningen.

Nå håper Ingrid Aguiluz at diabetes kan inkluderes i jobben; at hun kan tjene penger på å jobbe med diabetes i sosiale medier.

Men foreløpig har hun mer enn nok med å finne ut om hun skal sette 14 eller kanskje 16 enheter i låret om morgenen.

Ingrid ser seg i speilet på badet
Foto: Eivind Senneset

KROPP: Ingrid er opptatt av trening og kropp. Men på bloggen er hun tydelig på at dette aldri skal komme i veien for diabetesbehandlingen. Mest av alt fokuserer hun på det positive: å endelig føle seg frisk igjen.