Diabetes nr 2 har satt fokus på sex og diabetes.

For Sander har diabetes vært en del av hverdagen halve livet. Til daglig studerer han psykologi, og som en del av studiet tar han også emne i sexologi. Der har blant annet sex og diabetes stått på pensum.

– For det meste har det handlet om erektil dysfunksjon og manglende lyst knyttet til diabetes, men jeg liker å fokusere på det positive – som at man faktisk kan ha et bra sexliv selv om man har diabetes, sier Sander.  

I dag har Sander en god porsjon trygghet i forhold til sykdommen. Slik har det ikke alltid vært.

– Jeg var elleve år gammel da jeg fikk diabetes type 1. De første årene gikk det veldig greit, men på ungdomsskolen var det trøblete. Jeg var på ingen måte glad i diabetesen og syntes diabetes var «bare teit». Diagnosen gjorde meg veldig selvbevisst, jeg ville ha minst mulig på kroppen, så jeg brukte ikke pumpe eller sensor, men penn. Det tok et par år før jeg kom til det punktet hvor jeg tenkte at «dette skal jeg mestre». Da ble diabetesen en del av meg i stedet for bare en byrde, forteller han.

 

Trygghet i forholdet

Sander var 16 år da han møtte henne som ble kjæresten hans.

– Timingen var veldig bra, fordi jeg hadde fått på plass selvtilliten i forhold til diabetesen. Det gjorde en stor forskjell. Hvis jeg hadde debutert seksuelt i den perioden hvor jeg var veldig usikker, så tror jeg det hadde vært vanskelig. Men i og med at selvtilliten var på plass, så ble det ikke noe problem. Det at jeg var veldig komfortabel med partneren min spilte også en stor rolle, forteller han.

Sander opplever i svært liten grad at diabetesen trøbler til sexlivet.

– Stort sett så funker det veldig bra. Jeg vet det er noen som sliter med lyst når de har høyt blodsukker. Personlig har jeg ikke kjent noe på det, jeg opplever heller at blodsukkeret går ned når jeg har samleie. Men stort sett er blodsukkeret mitt greit regulert, så jeg merker det for det meste ikke.

 

Tar det med humor

Det eneste problemet han av og til opplever, er at han får føling under akten, og må ta pause og spise følingsmat.

– Jeg har et avslappet forhold til det, og ser ikke på det som noe stort problem. Kjæresten min og jeg velger å ikke gjøre det til noen stor greie, og tar det med litt humor. Siden jeg er i et fast forhold, er det lett å være åpen om det, og heller le litt av det om det skjer. Sex er fortsatt gøy, selv om jeg har diabetes, sier Sander.

Han er opptatt av å ufarliggjøre problemet ved å ta det ned på et hverdagslig nivå.

– Om jeg må vente og ta neste T-bane fordi jeg må spise følingsmat, eller om jeg må vente 20 minutter med å ha sex fordi jeg har føling, så går det ut på akkurat det samme. Verken jeg eller partneren min har noen problemer med det, det er bare en del av meg, forklarer han.

– Jeg måler meg før jeg har sex hvis det er behov for det, og hvis det trengs så måler jeg meg underveis. Det funker egentlig som alt annet i hverdagen når det kommer til diabetes – hvis jeg ser at blodsukkeret er på vei ned, og vi er langt inne i forspill, så tar jeg en sjokolade og så fortsetter vi etterpå.

 

Tenker positivt

Sander er klar over at diabetesen gjør at han med alderen er ekstra utsatt for «erektil dysfunksjon» som det heter på fagspråket.

– Jeg skal ikke ljuge og si at jeg aldri tenker på det, selvfølgelig gjør man det. De gangene jeg tenker litt for mye på det, så tar jeg et skritt tilbake og tenker at det gagner meg ingenting å tenke på dette. Det som skjer, det skjer. Akkurat nå har jeg et flott forhold og et godt sexliv, da tenker jeg ikke på det som muligens kan skje en gang i fremtiden. Jeg velger å tenke på det positive og så får man bare ta det som det kommer.