Overlege og forsker Lars Krogvold mener tiden er inne for å avlive myten om at diabetes er en sukkersykdom.

– Vi vet ikke hvorfor noen er uheldige og utvikler diabetes type 1, men det skyldes i hvert fall ikke inntak av for mye sukker, sier Krogvold og forklarer:

– Diabetes type 1 skyldes enkelt og greit at bukspyttkjertelen ikke lager nok insulin – ingen får diabetes type 1 på grunn av stort sukkerinntak.

I videoen «Hva skjer i kroppen når vi drikker juice» forklarer han hva som skjer når noen mangler insulin. Videoen er laget av Diabetesforbundet i forbindelse med Forskningsdagene, som går av stabelen 16.-27. september.

Digitalt arrangement i år

Forskningsdagene er en årlig festival i regi av Norges Forskningsråd. En del av festivalen er Forskningstorget. Her pleier Diabetesforbundet å stå på stand.  

Men i år blir det annerledes. På grunn av korona er Forskningstorget i år et digitalt arrangement. Det er bakgrunnen for at Diabetesforbundet har laget videoen «Hva skjer i kroppen når vi drikker juice?». Den viser et eksperiment med to testpersoner.

– Her er det to jenter som deltar – en med og en uten diabetes – og vi lurer på om kroppene deres reagerer forskjellig på å drikke juice. Vi sendte jentene til Lars Krogvold for finne ut av akkurat det, sier Camilla Karstensen, markedsansvarlig i Diabetesforbundet.

Populært eksperiment

Videoen gjenskaper et eksperiment som Diabetesforbundet pleier å delta med på Forskningstorget. 

– Det har vært veldig populært. Vi har pleid å ha lang kø utenfor standen vår, forteller Karstensen. – Da måler vi først blodsukker, skriver ned verdien, forsøkspersonen drikker et glass juice og venter rundt en halvtime for så å bli målt på nytt. Deretter sammenligner vi de to verdiene og ser hva som har skjedd i kroppen. Virker insulinet slik det skal?

Forskningstorget er et kjempefint sted for å nå ut med diabetesinformasjon på en litt annerledes måte, forklarer Karstensen. 

–  Dit kommer skoleklasser og andre interesserte for å lære mer, og det er mye forskjellig å se og oppdage. Målet er å få forskning ut til folket, sier hun.