Søndag 23. mars var det rapportert inn at 2132 personer er blitt smittet av koronaviruset.  Men mørketallene kan være store, ettersom det er tatt en avgjørelse om å bruke færre ressurser på testing. Nå testes bare utvalgte risikopersoner med symptomer.

Mistenker du at du kan ha blitt smittet? På nettsidene til helsenorge.no finner du nå en egen meldingstjeneste for deg som tror du kan være smittet av koronaviruset.

Her logger du på med bank-ID. Så fyller du ut skjemaet. Du får blant annet spørsmål om symptomer, om du har kontaktet lege og om du har kroniske sykdommer.

Du kan fylle ut skjemaet også på vegne av barn under 16 år, eller for noen som har gitt deg fullmakt

Hensikten med løsningen er ikke å få helsehjelp, men å bidra til bedre informasjon om viruset.

– Du får ikke kontakt med lege eller helsevesen, og du får ikke varslet personer du har vært nær gjennom denne løsningen. Men du hjelper Folkehelseinstituttet med å kartlegge hvor mange som kan være syke med koronavirus i Norge, skriver helsemydighetene.

 

Få svar på spørsmål om korona her

 

Koronaviruset

  • Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
  • Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
  • Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
  • Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse. I verste fall gir viruset akutt lungesvikt.  
  • Stadig flere smittede og døde blir registrert, du kan følge utviklingen i verden på denne nettsiden.


    Kilder: FolkehelseinstituttetWHO