– Et ustabilt blodsukker som er vanskelig å kontrollere, kan være et symptom på sykdom i munnen, sier tannlege Kristin Kolltveit.
Hun er spesialist på tannkjøttsykdommen periodontitt, som oftere rammer personer med diabetes.
Under kan du lese Kolltveits råd til god munnhygiene.
– En person med en godt regulert diabetes som til enhver tid har et stabilt blodsukker (HbA1c 7 eller lavere) er ikke mer utsatt for komplikasjoner i munnen enn en uten diabetes, sier tannlegen.
– Fordi, det er ikke diabetes i seg selv som er en risikofaktor, men høyt blodsukker (hyperglykemi). Hvis blodsukkeret ikke er under kontroll, så øker risikoen for sykdommer i munnhulen.
Med andre ord: Klarer du å holde blodsukkeret stabilt, er mye gjort.
– En person med diabetes og HbA1c over 7, har to til fire ganger høyere risiko for å utvikle marginal periodontitt, sier Kolltveit. Samtidig så kan en ubehandlet infeksjon i munnen føre til at blodsukkeret øker.
Sterkt påvirket av betente jeksler
En marginal periodontitt kan føre til en generell betennelse ved at bakterieprodukter kommer over i blodbanen, og dette kan igjen påvirke blodsukkeret, sier Kolltveit.
Hun forteller om en eldre pasient som alltid hadde vært veldig samvittighetsfull og passet godt på blodsukkeret. Langtidsblodsukkeret hennes (HbA1c) hadde ligget stabilt på rundt 7 over flere år, da det plutselig steg til 9. Det viste seg at hun hadde tre betente jeksler. Etter at disse ble trukket, var blodsukkeret igjen nede på 7.
Opplys tannlegen om diabetesen
En annen konsekvens av høyt blodsukker, er munntørrhet. Hvis spyttproduksjonen reduseres, øker risikoen for sår og rifter i munnslimhinnen. Økt glukose i spyttet gjør at kariogene bakterier og sopp trives, noe som igjen øker risikoen for hull i tennene og soppinfeksjon i munnslimhinnen.
– God tannhygiene og tannbehandling er viktig for å hindre ustabil diabetes. En god diabetesbehandling kan forebygge og lette behandlingen av orale sykdommer. Derfor er det viktig å holde blodsukkeret stabilt og tennene rene, sier Kolltveit.
Tannlegen / tannpleieren er en del av diabetesteamet. Kolltveit anbefaler derfor alle med diabetes om å si fra til tannlegen om at man har diabetes.
– Opplys også om hvilke medikamenter du bruker, samt siste HbA1c, sier Kolltveit.
Tannlegens 7 gode råd
1. Puss tennene to ganger daglig. Bruk gjerne en myk tannbørste. Mange har også stor nytte av å bruke en elektrisk tannbørste.
2. Ikke glem å pusse tannkjøttet. Hold tannbørsten i en vinkel, 45 grader ned i overgangen mellom tann og tannkjøtt, på den måten får du bort bakteriene som gir tannkjøttsbetennelse.
3. Voksne bør velge en tannkrem med et høyt innhold av fluor (1450 ppm).
Har du problemer med såre slimhinner, bør du unngå tannkrem med natrium lauryl sulfat. Dette er et såpestoff som gjør at tannkremen skummer, og det kan irritere slimhinnene.
4. Ikke bruk antibakterielle skyllemidler hjemme hvis du er plaget med munnsår og betennelse i munnen. Gå heller til tannlegen fremfor å behandle selv.
5. Ikke glem å rengjøre mellom tennene. Bruk tanntråd, gummistikkere eller små børster fremfor tannpirkere i tre, som kan bli litt for tøffe.
6. Tygg sukkerfri tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen hvis du plages med munntørrhet. Ikke bruk tyggegummi eller drops med sukker, da sukker forverrer munntørrhet. Det kan også være lurt å supplere med fluorskyllevann eller tabletter.
7. Plages du med natteføling? Mange med diabetes må drikke saft flere ganger om natten når blodsukkeret blir for lavt. De færreste orker å stå opp og pusse tennene hver gang det skjer. Kolltveits råd: ha et glass vann på nattbordet, og skyll munnen med vann etter at du har drukket saft.