– Jeg ble veldig glad da jeg fikk dette oppdraget, sier 24 år gamle Iman Meskini, best kjent som Sana fra suksess-serien «Skam».

14. november leder hun TV3-programmet «Beat Diabetes – kampen for livet». Les mer om showet sist i artikkelen.

Iman er på mange måter ganske ulik sin berømte rollefigur. Mens Sana forbindes med skulende blikk og et sarkastisk drag rundt munnen, går det ikke mange sekundene mellom hver gang Iman viser deg et bredt smil under glitrende øyne.

Handlekraft og talegaver er derimot to karaktertrekk Sana og Iman ser ut til å dele. Iman snakker engasjert om de fleste temaer, inkludert diabetessaken – selv om hun medgir at hun vet lite om sykdommen.

– Jeg kjenner en del med diabetes, men har ingen i nær familie. Mitt første møte med diabetes var som barn, hjemme på besøk hos bestevenninnen min. Det var sommer, og faren hennes hadde shorts på seg. Plutselig, før middag, dro han opp en sprøyte og kjørte den i låret sitt. Jeg gjorde store øyne og spurte venninnen min etterpå hvorfor han satte sprøyter i seg selv. Men etter hvert ble jeg vant til at dette var vanlig, og noe han måtte gjøre for å holde seg frisk.

Sitat

Gjennom kunnskap knuser man fordommer og myter.

Søker kunnskap om diabetes

Nå skal Iman selv snakke om diabetes i programmet «Beat Diabetes - kampen for livet», som vises på TV3 på Verdens diabetesdag klokka 19. Iman blir én av tre programledere fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark. 

– Da jeg fikk jobben, begynte jeg å lese meg opp på diabetes og ble overrasket over hvor mye jeg ikke visste. Hvorfor lærte vi ikke mer om diabetes på skolen? Jeg oppdaget at jeg selv har trodd på flere myter som jeg nå har fått oppklart, som at diabetes type 2 er noe du får bare fordi du spiser for mye sukker. Jeg visste heller ikke at diabetestallene var så høye og at stadig flere yngre får type 2. Jeg ser på det som et samfunnsansvar at vi alle setter oss bedre inn i hva diabetes er, sier Iman.

Hun beskriver seg selv som generelt nysgjerrig og kunnskapssøkende.
– Kunnskap er makt, og gjennom kunnskap knuser man fordommer og myter.

Iman Meskini

  • 24 år gammel skuespiller, best kjent som Sana fra NRK-serien Skam.
  • Født og oppvokst i Ski i Akershus, nå Viken, med norsk mor og far fra Tunisia. Bor i dag i Oslo med mannen Mourad Jarrari, som jobber i musikkbransjen.

iman3.jpg

  • Aktuell som programleder for TV-sendingen «Beat Diabetes – Kampen for livet» som sender på TV3 på Verdens diabetesdag 14. november

Vil være en stemme for minoriteter

I undersøkelsene sine om diabetes kom Iman også over informasjon om at enkelte folkegrupper har større risiko for å utvikle diabetes type 2. Med far fra Nord-Afrika, ble hun umiddelbart nysgjerrig. «Gjelder dette meg? Finnes det noen test jeg kan ta for å finne ut om jeg har økt risiko?»

Så begynte hun, som ung kvinne med minoritetsbakgrunn, å kjenne på en ansvarsfølelse.

– Jeg har mange yngre følgere, kanskje kan jeg få dem til å lytte? Kanskje kan jeg nå fram til minoriteter som ellers ikke ville søkt etter informasjon om diabetes?

Dette er ikke første gang Iman har følt ansvar for å å være en brobygger og representere de gruppene hun selv identifiserer seg med.

– Representasjon er ekstremt viktig for meg. At vi skal ha mangfold på skjermen, at alle skal se noen som de føler at de har noe til felles med. Mange spør meg hvorfor jeg ville bli skuespiller. Da må jeg svare «Det ville jeg ikke!».
Iman følger opp den siste innrømmelsen med en liten latter, før hun mer alvorlig forklarer at det å bli skuespiller aldri føltes som et alternativ da hun vokste opp.

– Jeg så aldri jenter som meg, jenter med hijab, på TV og film. Derfor vokste jeg opp med tanken om at «Nei vel, da er ikke det for meg», sier Iman mens hun trekker litt oppgitt på skuldrene.

Første programlederoppdrag

Det var med andre ord rent tilfeldig at hun en gang fikk rollen som Sana Bakkoush i NRKs banebrytende nettserie «Skam», som ble sett over hele verden. I 2015 jobbet Iman som frivillig for Antirasistisk senter og hadde skrevet noen kronikker og innlegg. Disse ble Skam-skaper Julie Andem oppmerksom på.

– Hun var på jakt etter en som faktisk var muslim til å spille Sana, så da ble jeg kalt inn på audition. Moren min sa: «Hva har du å tape? Bare prøv!».

Og før Iman visste ordet av det, var kursen lagt. Nå tror hun fullt og fast på å la seg rive med av tilfeldigheter. Fortsatt opplever hun å ha færre roller å velge mellom enn andre skuespillere. Derfor jobber hun og mannen Mourad sammen om en TV-serie-idé der unge muslimer er hovedpersonene. Iman er også aktuell med podcasten «Har du trua?», der hun og venninnen Ida Shirazi diskuterer hvordan det er å være ung religiøs i dagens Norge. Iman har også vært med i «71° nord», hun har sittet i panelet til «Nytt på nytt» og hun har delt ut priser på TV-show. Når vi treffer henne, kommer hun fra et konferansieroppdrag for IMDi, men hun har ennå til gode å lede et show sendt på nasjonal TV.

– Dette blir min første jobb som programleder på TV. Det er stort. Jeg både gleder og gruer meg!

Slik blir diabetes-showet på TV3

beat-logo.png_6172651c1f09f.png

Det blir både humor og alvor når TV3 sender programmet «Beat Diabetes – Kampen for Livet» klokka 19 på Verdens diabetesdag. Kjendiser fra Norge, Sverige og Danmark er med.

Allerede i 2017 viste svenske TV3 den første «Diabetesgalan». I år samles de skandinaviske landene for første gang til en felles innsamlingsaksjon på Verdens diabetesdag 14. november. Programmet blir også tilgjengelig for strømming på Viaplay og gratistjenesten Viafree.

Alle pengene som samles inn i Norge, går til Diabetesforbundets forskningfond.

– Dette er en god anledning til å drive folkeopplysning om diabetes, og en fantastisk mulighet for Diabetesforbundet til å samle inn penger til forskning, sier generalsekretær Anne-Grete Skjellanger. – Under sendingen blir folk oppfordret til å bidra på Vipps, og vi håper mange vil bidra til den viktige diabetesforskningen i Norge.

Vil du bidra til mer forskning på diabetes?

vipps_forskningsfondet.png

Pengene går til Diabetesforbundets forskningsfond.

Samarbeid på tvers av landegrenser

– Dette blir jätteroligt! Det skal bli spennende å se hvilket land som samler inn mest penger til diabetesforskning, sier Helena Kolvik, generalsekretær i Beat Diabetes, en stiftelse som er opprettet for å arbeide uavhengig av, men samtidig i samarbeid med NENT Group, som eier TV3.

Beat Diabetes har som mål å skape øke kunnskapen om og samle inn forskning tl diabetes. De jobber for et tett, nettverksskapende samarbeid mellom ulike aktører på tvers av landegrensene.

– Samtidig er vi opptatt av å personliggjøre diabetes og løfte fram personene bak sykdommen. Hva handler diabetes om? Alle har en unik hsitorie, sier Kolvik, som selv har en datter med diabetes type 1.

Kjendiser med på laget

TV-programmet 14. november får en underholdende drakt, med musikkinnslag, møter med mennesker med diabetes og konkurranse mellom nordiske kjendiser. Team Norway med ekshopper Tom Hilde, programleder Petter Schjerven og YouTuber Agnete «Agnetesh» Husebye, skal løse kunnskapsoppgaver og komiske utfordringer i kamp med rikskjendiser fra nabolandene, blant andre svømmer Jeanett Ottesen på Team Denmark og skuespiller Morgan Alling på Team Sweden.

beat-team-norway.jpg_6189181ab8175.jpg
Team Norway med Tom Hilde, Petter Schjerven og Agnete Husebye.