Marte Engdahl

18 år. Bor på Sunndalsøra. Hatt diabetes type 1 siden 2014. Går 3. året på studiespesialisering ved Sunndal vidaregåande skole. Aktiv fotballspiller på Sunndals damelag.

Bruker: Brukte pumpe før, men trives best med penn. Bruker
nå Fiasp hurtigvirkende, Tresiba langtidsvirkende og FreeStyle Libre 2-sensor.

Siste HbA1c: 46 mmol/mol (6,4 %)

– Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?

– At jeg alltid må følge med og passe på. Bare jeg skal spise tre godtebiter, må jeg som oftest måle meg og sette insulin. Jeg sliter også ofte med lavt blodsukker om natta. Jeg kjenner kroppen min såpass godt at jeg raskt merker om jeg har høyt eller lavt blodsukker, så det hender at blodsukkeret ødelegger litt av nattesøvnen min.

– Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?

– Etter syv år med diabetes har jeg merket at nesten alt, også stress, kan påvirke blodsukkeret. Jeg er en person som stresser veldig mye, og som liker å ha noe å gjøre til enhver tid.

– Hvor åpen og synlig er du?

– Alle i klassen min vet at jeg har diabetes. Men jeg tar aldri insulin i klasserommet, jeg gjør det heller på toalettet. Dette fordi jeg er redd folk synes det er ekkelt med sprøyter. Jeg prøver ikke å skjule diabetesen min, men snakker heller ikke høyt om det, annet enn når folk spør.

– Hva motiverer deg?

– Jeg blir motivert av å sette meg mål når jeg skal på diabeteskontroll, for å få enda bedre HbA1c. Da opplever jeg mestring hvis jeg når målene. Hvis jeg ikke når målene, må jeg bare jobbe enda hardere til neste kontroll.

– Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?

– Det har gjort meg mer bevisst på hva jeg bør spise, for eksempel før en fotballkamp, da jeg trenger mer lange kar-bohydrater fordi jeg skal yte og bruke energi. Fun fact: jeg elsker agurk! Det kunne jeg ha levd på resten av livet, hvis det hadde vært innholdsrikt.

Sitat

Jeg tar aldri insulin i klasserommet. Dette fordi jeg er redd folk synes det er ekkelt med sprøyter.

– Hva med fysisk aktivitet?

– Jeg spiller fotball på Sunndals damelag. Jeg liker å holde meg fysisk aktiv, og med diabetes må jeg være litt mer obs. Om jeg under en fotballtrening får lavt blodsukker, mister jeg fort fokus og føler meg slapp. Da klarer jeg ikke å yte mitt beste, og må innta benken og spise en New Energy før jeg fortsetter. Da føler jeg at treningen er litt ødelagt. Men fysisk aktivitet hjelper blodsukkeret mitt til å stabilisere seg, og jeg får trent. Så tommel opp for fysisk aktivitet!

– Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?

– Ikke så mye. Men jeg opplever at noen mennesker jeg kjenner, ikke har så mye kunnskap om diabetes. De er usikre på om de kan gi meg sukker, for eksempel godteri eller en skolebolle, fordi de i bunn og grunn ikke tror jeg kan spise sukker.


– Hva er det beste du har opplevd?

– Bevissthet på kosthold og helsa mi. Jeg har innsett hvor viktig det er å passe på egen kropp og holde seg fysisk aktiv.


– Og det verste?

Den første opplæringen. Først lærte jeg hvordan jeg måler blodsukkeret og setter hurtigvirkende insulin, så kom sykepleieren inn med enda en sprøyte, langtidsvirkende som skulle tas hver morgen. Da innså jeg hvor mye arbeid og kontroll dette kom til å bli. Jeg ble veldig lei meg og sint, for jeg hadde jo fått en kronisk sykdom.

Martes 3 gode råd

  • Ikke la diabetesen styre livet ditt, det er DU som styrer diabetesen din.
  • Vær åpen og synlig.
  • Sett deg mål for å oppleve mestring med diabetesen din.

Likte du denne artikkelen? Les mer!

Denne artikkelen sto på trykk i Diabetes 6/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår