Fikk du medisiner på hvit resept i stedet for blå på grunn av aksjonen? Dette gjør du

Det har stormet rundt blåreseptordningen den siste uken: en ny lovendring om straffegebyr for leger som skriver ut medisiner på feil grunnlag førte til en protestaksjon fra Legeforeningen, støttet av en rekke pasientorganisasjoner, deriblant Diabetesforbundet. 

Aksjonen innebar at leger innskrenket bruken av blåresept til et minimum. I stedet fikk pasienter medisinene sine på såkalt hvit resept, som betyr at de måtte betale for dem selv.

Etter to dager fikk Legeforeningen gjennomslag for sine krav: det vil ikke bli skrevet ut bøter til leger etter den nye gebyrordningen. Dermed kunne legene igjen skrive ut insulin og andre legemidler på blå resept.   

Kan få beløpet refundert

Men hva med de som i løpet av disse to dagene hentet ut medisiner på hvit resept? Det er nå klart at de det gjelder, vil få beløpet refundert hos Helfo.

Helse- og omsorgsdepartementet har åpnet for at dersom legen i ettertid bekrefter at vilkårene for å forskrive på blå resept var oppfylt, kan en slik bekreftelse sendes inn til Helfo sammen med en kvittering. Helfo kan da foreta en utbetaling til pasienten.

Helsedirektoratet har også bekreftet at en slik løsning er på plass og har gitt følgende veiledende informasjon:

«De som har hentet ut medisiner på hvit resept, og betalt for medisinen selv, må be legen sin om en bekreftelse på at medisinene vilkårene for å forskrive på blå resept var oppfylt på tidspunktet for forskriving. Helfo foretar ikke en egen vurdering av vilkårene, men gjør en utbetaling basert på legens vurdering. For at pasienten skal kunne få refundert utgifter fra Helfo, må denne bekreftelsen legges ved refusjonssøknaden. Helfo skal ikke ha kopi av journal.»

For de som har fått hvit resept, men ikke hentet ut medisinene, gjelder følgende:

«Pasienter som mener de skulle hatt blå resept, bør gå tilbake til legen sin og be om en ny vurdering og eventuelt en blå resept. Hvis legen mener det er riktig med hvit resept, må pasienten betale selv.»

Støttet aksjonen 

Diabetesforbundet støttet legeaksjonen og er glad for at helsemyndighetene snudde i saken. 

– Etter sterkt press både fra Legeforeningen, Diabetesforbundet og andre pasientorganisasjoner snudde heldigvis helsemyndighetene. Dermed unngår vi at dette går ut over flere med behov for medisiner på blå resept, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger. 

Til tross for at aksjonen har ført til ulemper for personer med diabetes, påpeker hun at det var viktig å støtte legene. 

– Vi mener at konsekvensene for personer med diabetes ville bli langt verre på sikt, dersom fastlegenes handlingsrom hadde blitt innskrenket som følge av gebyrordningen, sier hun.  

– Fastlegene er ekstremt viktige for personer med diabetes, spesielt de med type 2. Dette er en yrkesgruppe som allerede er under hardt press. Myndighetene må styrke fastlegeordningen fremfor å pålegge dem en frykt for gebyrer som gjør arbeidshverdagen enda vanskeligere, sier generalsekretæren.  

Dette er bakgrunnen 

1. januar ble det innført en lovendring som gjør at leger risikerer en personlig bot hvis de skriver ut blåresepter på feil grunnlag. Leger kan bli bøtelagt inntil 213.000 kr.

Legeforeningen og en rekke pasientorganisasjoner, deriblant Diabetesforbundet, gikk sterkt ut mot lovendringen og ba Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vrake gebyrordningen. 

Organisasjonene frykter at ordningen vil føre til at leger ikke tør skrive ut medisiner på blå resept i frykt for å få bøter. Da vil pasienter få innskrenke behandlingstilbudet og føre til ytterligere ulikhet i helse da flere ikke vil ha råd til de rette medisinene. 

Som en protest gikk Legeforeningen 25. januar ut med råd til sine medlemmer om å begrense forskrivning av blåresept til et minimum, til gebyrordningen fjernes. 

Les om hele saken på Legeforeningen.no