Hva er topper – og hvordan vet jeg om jeg får dem? 

❱ Når vi spiser, stiger blodsukkeret midlertidig. Hvis du har diabetes, fikser ikke kroppen å senke det like raskt, eller i det hele tatt, uten hjelp. Økningen vil ofte være høyere og vare lenger.
❱ Nøyaktig når blodsukkeret er på topp, varierer fra person til person og fra måltid til måltid. I gjennomsnitt topper blodsukkeret én time og 15 minutter etter du begynte å spise. Spis og ta en testmåling!
❱ Ender du ofte over 11 mmol/l etter måltider? Da kan det være verdt å gjennomgå maten og behandlingen.
Kilde: Josephine Jonasson

Karbohydrater i gulrøtter gir flatere kurve enn samme mengde cola.

1. Velg karbohydratene med omhu

Karbohydrater har fått et ufortjent dårlig rykte, noe som er veldig synd. Gruppen er stor og spenner fra det hviteste sukker til frø og bønner. Det varierer veldig hvor høye topper de forårsaker. Så det å bare se på mengden karbohydrater, blir misvisende.

20 gram karbohydrater i form av cola eller gulrøtter gir to helt forskjellige kurver. Gulrøttenes kurver er betydelig flatere. Rotfrukter, grønnsaker, belgfrukter, linser, matkorn, havregryn og quinoa – listen over langsomme karbohydrater kan gjøres lang. De er smart pakket sammen med «bremsende» fibre, vitaminer, antioksidanter og mineraler, noe som gjør dem til en ekstremt god kilde til daglig energi.

Se etter brød med hele frø og korn.

2. Husk at form er viktigere enn «fullkorn»

Alt handler om hvor raskt maten forlater magesekken og kommer ut i tarmen, hvor den tas opp som blodsukker. Større biter holder seg lenger i magen. Brød laget med grovt mel betyr ikke automatisk at det øker blodsukkeret sakte. Finmalt mel er raskere enn hele kjerner, uansett sort. Stol på det du ser. Ser du frø, kjerner og korn? Flott, de tar brodden av toppene!

Olje på grønnsakene kan presse ned kurven.

3. Bland inn fett og proteiner

Fett og proteiner har den magiske effekten å senke blodsukkeret. Spiser du karbohydratene dine sammen med noe som inneholder fett og protein, presses kurven automatisk ned. Det trenger ikke være veldig komplisert:

  • Reduser andelen havregryn, topp med en klype nøttesmør. Hvis du vil, kan du tilsette et rått egg mot slutten av kokingen og røre godt. Du vil ikke kjenne smak fra egget.
  • Drypp litt olje på brokkolien.
  • Topp salaten med ristede frø.
  • Tilsett kokte, blandede bønner når du baker brød, du får høyere proteininnhold, jevnere blodsukkerrespons og saftigere brød.
Start med noe fiberrikt.

4. Planlegg rekkfølgen

Det har faktisk en betydning hvilken rekkefølge du spiser maten i. Skal du spise noe som du vet skyter blodsukkeret i været, begynn først med noe som inneholder fiber, fett og proteiner. Slik reduseres farten i magesekken, og du oppnår en mer stabil kurve som resultat.

Sugen på sushi? Bestill også edamamebønner og spis dem som forrett, da fungerer det bedre.

Heller en søt dessert enn søtsaker innimellom.

5. Spar søtsakene til middag

Å spise søtsaker sammen med et helt måltid, versus å spise det alene, utgjør en stor forskjell for blodsukkeret. Dette fordi matens fibre, fett og proteiner holder blodsukkerstigningen nede. Heller dessert enn å småspise søtsaker, hvis du må velge.

6. Unngå å bli lav

Når du får lavt blodsukker, er kroppen så genialt skapt at magen faktisk tømmer seg raskere. Ny energi må raskt ut i kroppen. Med diabetes betyr dette ofte at blodsukkeret skyter av som en rekyl når du spiser. Så ikke vent med å spise til blodsukkeret er på bunnen. (Det gir heller ingen hyggelig matopplevelse).
Faller blodsukkeret ofte rett før middag? En ekstra måling mellom målingene kan være løsningen.

Surt og syltet kan senke blodsukkerresponsen. 

7. Spis surt

En annen egenskap hos mat som påvirker fordøyelsen, er surheten. Studier har vist at eddik, som f.eks. dressing på salaten, kan senke blodsukkerresponsen etter måltidet betydelig. Syltede grønnsaker er like bra for blodsukkeret.

 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem