Diabeteslinjen svarer på alle spørsmål om diabetes. Her løfter vi fram et spørsmål om styrketrening som Diabeteslinjen har svart på:

SPØRSMÅL: Hei, jeg har hatt diabetes type 1 i 45 år. Ingen kjente komplikasjoner. Jeg har løpt på tredemølle de siste ti månedene, ca. 5−10 km, så jeg er godt trent. Går også daglig tur med hund.

Mitt spørsmål er hvordan − og om − styrketrening egentlig er bra for meg? Startet med styrketrening uten vekter for fire uker siden (knebøy, armhevinger, hopp osv.) og blodsukkeret ligger mellom 4.5 og 7 under hele treningen i 45 min. Jeg kobler fra insulinpumpen. Problemet oppstår etter trening. Har da sikkert fått frigjort glukose, for blodsukkeret stiger som et prosjektil 30 til 90 minutter etter trening. Må øke basal med 200 % i ca. to timer. Må jobbe mye for å normalisere blodsukkeret. Men har også lagt merke til at jeg raser ned til 2-tallet mye oftere i løpet av dagen.

Dette skjedde ikke da jeg løp, og jeg ser en tydelig negativ endring når jeg trener styrketrening. Så tilbake til mitt spørsmål: Bør jeg med langvarig diabetes type 1 fortsette med styrkeøvelser tre til fire ganger i uka? Kan styrketrening påvirke blodårene (som muligens er noe stivere) negativt? Hvordan unngå at leveren skiller ut glukose under treningen? Takker for svar. 

Hilsen ny på styrketrening

SVAR: Jeg starter med det viktigste: Du skal definitivt fortsette med styrketrening! Utfordringen er å få balansert insulintilførselen.

Under ren styrketrening der man har småpauser mellom hver øvelse, vil insulinvirkningen ikke endres i særlig grad. Men det høres ut som om du kanskje har en noe mer intens form for styrketrening (inkl. hopp osv.)

I så fall vil insulineffekten øke. Dette kan føre til at blodsukkeret faller under trening, men dette balanseres sannsynligvis i ditt tilfelle ved at du har tatt av deg pumpen (det er insulin tilgjengelig i avtagende grad ca. en time etter at pumpen blir koblet fra).

Lege Hans-Jacob Bangstad svarer

Årsaken til stigningen i blodsukker kan være en relativ insulinmangel, som et resultat av at du var uten tilførsel i nesten en time. Når du kobler på pumpen, tar det tid før basaldosen begynner å virke. Jeg foreslår at du i første omgang setter en forsiktig bolusdose når pumpen kobles på etter trening. Gjør dette systematisk, og finn frem til rett dose. Dersom du spiser etter trening, skal du sette tilsvarende mer insulin enn du pleier til et slikt måltid.

Vedrørende dine siste, interessante spørsmål, er svarene at de aktuelle blodårene neppe påvirkes av styrketreningen som sådan. Ved trening er det fysiologisk at leveren skiller ut glukose, og mengden øker ved insulinmangel.

Vennlig hilsen Hans-Jacob Bangstad 

Bli medlem

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.