Den danske legemiddelprodusenten Novo Nordisk planlegger å kutte ut produksjon av enkelte diabeteslegemidler, inkludert noen insulinprodukter.

Nyheten har vært oppslagssak på nrk.no, der flere uttrykker bekymring for de globale konsekvensene. 

Diabetessykepleier Gry Lillejordet.

– For oss her i Norge, er det derimot liten grunn til bekymring. Det finnes gode alternativer til produktene som fases ut. For noen kan det til og med føre til bedre blodsukkerkontroll at de bytter til andre legemidler, mener diabetessykepleier Gry Lillejordet, som leder Diabetesforbundets rådgivningstjeneste Diabeteslinjen.

Hun fremhever også at utfasingen skjer ganske langt fram i tid, mot slutten av 2025 og 2026, slik at brukerne får god tid til å venne seg på nye legemidler.

Slutten av 2025:

  • Victoza (liralutid)
  • Novonorm (repaglinid)

Slutten av 2026:

  • Fiasp PumpCart (hurtigvirkende insulin aspart)
    • Fiasp vil fortsatt være tilgjengeliig på hetteglass eller i penner. Fiasp PumpCart brukes i Ypsopump og AccuChek Insight insulinpumper. Sistnevnte er ikke lenger på anbudslista. 
  • Actrapid Penfill (humant insulin)
  • Insulatard FlexPen/Penfill (isofant humant insulin)
  • Levemir FlexPen/Penfill (insulin detemir)

Alternativer til Insulatard og Fiasp

Det mest brukte insulinet som skal fases ut, er det middels langtidsvirkende Insulatard.

– Men her finnes det to alternativer, Humulin og Insuman Basal, på markedet, sier Lillejordet.

Når det gjelder insulinet Fiasp, gjelder utfasingen bare Fiasp PumpCart til insulinpumpe, påpeker Lillejordet. 

– Fiasp vil fortsatt være tilgjengelig som ferdigfylt penn og i tillegg på hetteglass. Fisap egner seg dessuten ikke så godt i alle pumper, og det finnes andre insuliner man kan bruke, sier diabetessykepleieren.

De som bruker Fiasp i sin Ypsopump, anbefales å planlegge en god overgang i samarbeid med sin behandler i god tid før insulinet forsvinner. 

To type-2-medisiner forsvinner

Victoza er en annen kjent medisin til behandling av diabetes type 2 som skal fases ut. Her peker Lillejordet på Ozempic og Trulicity som gode alternativer innen GLP1-analoger, i tillegg til kombinasjonsmedisinen Xultophy. 

Til sist er det tabletten Novonorm til behandling av diabetes type 2. Denne er lite brukt og kan erstattes av flere alternativer.

 

Dette svarer Diabetesforbundet i NRK-artikkelen om utfasingen

– Kan bidra til bedre blodsukkerkontroll

Portrett av Britt Inger Skaanes i Diabetesforbundet.
Foto: Erik M. Sundt / Diabetesforbundet

Generalsekretær Britt Inger Skaanes i Diabetesforbundet er ikke særlig bekymra for kuttene som Novo Nordisk gjennomfører.

Hvordan påvirker kuttet forsyningssikkerheten, sånn som dere ser det?

– Vi tror ikke forsyningssikkerheten i Norge blir særlig påvirket av dette. Det vil fortsatt være tilgang på samme type insulin, i tillegg til alle andre insuliner som er på markedet. En del av medikamentene som skal kuttes, er det få i Norge som bruker.

Er det noen av de planlagte kuttene som påvirker nordmenn mer enn andre?

– Kuttene vil så klart påvirke de som bruker disse medisinene, men det finnes andre (og bedre) alternativer på markedet for brukere som kanskje burde ha byttet medisiner tidligere. Nå må byttet skje, og det kan nok for mange faktisk bidra til bedre blodsukkerkontroll.

Leger er bekymra for den globale tilgangen til den rimeligste typen insulin. Hva tenker dere i Diabetesforbundet om det?

– I norsk kontekst vil det fortsatt være tilgang på samme type insulin (Humulin), som koster akkurat det samme som Insulatard. Men vi ber legemiddelselskapene ta samfunnsansvar og prioritere å produsere nok insulin. Prisen på insulin må også være på et nivå som sikrer tilgang til alle som trenger det.