Leketøysprodusenten Mattel lanserer nå en Barbie-dukke som har diabetes type 1. Dukken er i salg over hele verden fra 9. juli.

– Betyr mye

Lise Touzri, som leder Diabetesforbundets nasjonale barn- og familieutvalg, er begeistret for den nye dukken. 

Lise Touzri

– Det betyr mye for barn med diabetes å bli sett på denne måten, og at diabetes blir normalisert, sier Touzri. 

Hun har selv en sønn med diabetes. Han bryr seg ikke om Barbie-dukker, men Touzri ser likevel en personlig verdi i den nye dukken.

– Jeg gleder meg til å gi disse dukkene i julegave til kusinene hans. Selv om de ikke har diabetes selv, er det fint at de får få lære om sykdommen som fetteren deres har. 

Sitat

Dette kan bidra til å fjerne stigma, og lede til økt forståelse og kunnskap

Også forbundsleder Cecilie Waagan Roksvåg synes det er flott at diabetes nå er blitt representert ved Barbie. 

– Det er alltid positivt når diabetes blir representert i populærkulturen. Det kan bidra til å fjerne stigma, og lede til økt forståelse og kunnskap om sykdommen, sier Roksvåg.

Hun har tre døtre med diabetes MODY, slik hun selv har.

– Når du vokser opp med synlig diabetesutstyr på kroppen, kan du føle deg annerledes. Derfor er det verdifullt for barn og unge å se sin egen hverdag og virkelighet skildret på denne måten.

 

 

Samarbeid med Lila Moss

Barbie-dukken med diabetes har både insulinpumpe, CGM/sensor og en mobiltelefon for å følge med på blodsukkeret. Hun har også en veske til å bære utstyret sitt i. Klærne er heller ikke tilfeldig valgt. Det blå, prikkemønstrede antrekket refererer til den blå ringen, som symboliserer bevissthet rundt diabetes.

Dukken er utviklet i samarbeid med den ideelle organiasjonen Breakthrough T1D, og Mattel har også fått med seg kjendiser med diabetes type 1 på laget. Peleton-instruktøren Robin Arzón fra USA og supermodellen Lila Moss fra Storbritannia skal få sine egne Barbie-dukker i forbindelse med lanseringen av den nye diabetes-Barbien og Mattels fokus på diabetes type 1. 

Inkludering

Den nye Barie-dukken er del av Mattels «Barbie Fashionistas»-serie, som innholder flere Barbier med ulike funksjonshemminger. 

– Å introdusere en Barbie-dukke med type 1‑diabetes markerer et viktig steg i vårt arbeid med inkludering og representasjon, sier Krista Berger, senior vice president for Barbie og global leder for dukker i Mattel.   

 

Fakta om Barbie-dukken

  • Barbie-dukken ble funnet opp av Ruth Handler, deleier i leketøysfirmaet Mattel, og lansert i 1959. Handler kalte opp dukken etter datteren sin, Barbara.
  • Barbie ble verdens mest solgte dukke. I 2009 anslo økonomimagasinet Forbes at det er solgt 1 milliard Barbie-dukker siden starten i 1959.
  • Barbie har blitt møtt med kritikk for å fremme et urealistisk kroppsideal.
  • De siste årene har Mattel satset på et mer «woke» image, med dukker i ulike kroppsfasonger og av ulike etnisiteter, og med Barbie-filmen fra 2023, som hadde et feministisk budskap. 
  • Inkludering og representasjon er også et satsingsområde. I serien Barbie Fashionistas har det blitt lansert både en blind Barbie, en Barbie som sitter i rullestol og en Barbie som har Downs syndrom.