– Det beste med sommerleir har vært å bli kjent med nye folk. Det har vært veldig fint å bli kjent med deg, sier Krish (14) til Lilly (13). – Det har vært fint å bli kjent med deg også, svarer Lilly.

Nok en sommerleir –  den 72. i rekken – er overstått. Årets sommerleir på Camp Sjusjøen hadde 43 deltakere i alderen 13-16 år. 

Krish Budania er på leiren for første gang. Han kjenner bare én annen person i hjembyen Kongsvinger som har diabetes type 1. 

– Men han har en annen pumpe enn meg. Her treffer jeg og kan snakke med andre som har samme pumpe. Alle her forstår hvordan du har det, poengterer Krish.

Krish (14) fra Innlandet og Lilly (13) fra Møre og Romsdal var to av deltakerne på årets sommerleir. Deltakerne kommer fra alle landets fylker.  

Lilly Susann Skarshaug Garnes har reist til sommerleir fra Harøya utenfor Ålesund. Mens Krish fra Kongsvinger bor bare et par timers kjøring unna.

– Jeg syklet hit, spøker Krish.

Både han og Lilly trekker på skuldrene på spørsmål om foreldrene er stresset over at de skal være borte hjemmefra. Begge har vært på vanlig leirskole og overnattet borte flere ganger før. 

– Når de sender melding, er det for å spørre om jeg har fått meg venner, sier Lilly.

Men forresten, ja, kommer hun på. – De har sendt melding når de ikke har fått kontakt. De har våknet på natta og ikke klart å sove så godt.

Lilly med bra bueskytterstil på Camp Sjusjøen.
Torunn-Marie Tangen Grøterud var den med best teft på skytterbanen.

Hoppeslutt og kompani Lauritzen

For signaltap fra utstyret blir det en del av når foreldrene sender sine håpefulle på leir langt hjemmefra, inni tjukkeste Innlandet. Men ingen grunn til å frykte for blodsukkeret – leirlederne er koblet på. Titt og ofte buzzer det i telefonen til en av vaktene med lyseblå T-skjorte og navn på brystet. Da er A lav eller B høy.

– Hvis B er høy er det er ikke så rart, han tok helt av i hoppeslottet nå nettopp, sier leirleder Leon, som etter hvert må si stopp og ta ut lufta fra hoppeslottet. Fem energiske 14-åringer med mål om å velte hele bygningen, kan bli litt for mye for et spinkelt luftslott.

Leirleder Leon Aulie Conteh gjør sitt ytterste for å holde styr på ivrige hoppere i hoppeslottet. 

 

Et annet tiltak for å holde ungdommene litt i ørene, er «Kompani Lauritzen». Hver morgen tropper leirleder Elin Peiponen – for anledningen «fenrik Peiponen» opp i sovebrakkene. 

– Oppstilling! roper hun i megafonen. 

Nå skal rommene inspiseres, og nåde den som ikke har redd senga skikkelig eller har krimskrams slengende på gulvet. 

– Hva er dette? spør fenriken, bøyer seg ned og plukker opp det som ser ut til å være en pistasjnøtt fra gulvet. 

– Den er ikke vår, den må ha vært her før vi kom, bedyrer Mikkel, Matheo og Birk, som er romkamerater med et klart mål: å vinne denne ryddighetskonkurransen. Hva premien er, vet ingen, men det er sikkert noe kjekt.

– Vi vil legge inn en protest! erklærer Marcus, Olgierd og Iver da fenriken melder poengtrekk for en liten, bagatellmessig mangel på rommet deres. 

Men det er ingen nåde å få. Løsningen er å gjøre det enda bedre neste morgen.

Gutta gjør sitt ytterste for å imponere «fenriken» med sitt ryddige rom.

Samarbeid og boblekamp

Camp Sjusjøen har ingen mangel på aktiviteter for ungdommen. Her er det ut stort utvalg utendørs aktiviteter, og muligheter for bading og butikkbesøk for å kjøpe is.

– SOFA-løype var veldig gøy, synes Lilly, og Krish er enig – det er spennende å samarbeide om å løse utfordringer.

SOFA står for samarbeid-oppaveløsing-fellesskap-aktivitet. Ungdommen går fra post til post der de skal skyte med pil og bue eller løse konkrete oppdrag som krever samarbeid – som «minerydding». Her er «minene» treblokker med en krok på, som ungdommen skal hekte fast i et taunett de må samarbeide om å kontrollere.

– Noe av det gøyeste er samarbeidsaktiviteter der vi skal jobbe som et team og hjelpe hverandre, synes Krish (her til høyre). «Minerydding» maner til samarbeid og presisjon.
Bading hører selvsagt med på sommerleir. 
Generalsekretær Britt Inger Skaanes er med på leir som gruppeleder og boblefotball-ansvarlig.

– Lærerikt

Diabetesforbundets generalsekretær Britt Inger Skaanes er i full sving med å pumpe opp bobler til dagens økt med boblefotball. Dette synes hun er gøy.

– Jeg er her for å lære, sier Skaanes, som er til stede hele uka både som gruppeleder og boblefotball-entusiast. 

Hun har vært generalsekretær siden februar 2024, og tenker fortsatt hun har mye å lære om hvordan det er å leve med diabetes. 

– Jeg som ikke har diabetes selv kan selvfølgelig aldri helt forstå, men jeg føler jeg lærer og forstår mer av å være her med ungdommen, konkluderer hun – og sier seg imponert over deltakerne både når det gjelder engasjement og pågangsmot.

– En kjempefin gruppe ungdommer!

«Leirlengsel»

Etter fire korte dager er leiren over for denne gang, og det er ett år igjen til neste gang. Diabetesforbundet har dessverre ikke plass til alle, og plassene skal fordeles rettferdig, både på fylkene og med hensyn til hvem som har vært på leir tidligere og hvor lenge siden det var. I år var det omtrent like mange som fikk avsalg som fikk plass på leir. 

Både Lilly og Krish kunne tenke seg å søke på nytt til neste år. Kanskje er de heldig og får plass igjen? 

– Jeg har ikke hatt hjemlengsel. Jeg kommer nok heller til å få leirlengsel, sier Krish.

 

Støtt sommerleiren vår!

Takk til Bergesenstiftelsen, som har støttet årets sommerleir med kroner 50 000. Sommerleiren er også støttet med midler fra Bufdir.  

Tross tilskudd går vi ikke helt i null. Din hjelp og støtte betyr mye for oss, enten du vil støtte sommerleiren eller det andre arbeidet vi gjør for alle med diabetes. Takk! 🙏