Hva er diabetes?:


Manus til filmen:

Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen og som har som hovedoppgave å senke blodsukkeret. Insulinet fungerer som en «nøkkel» som låser opp cellene slik at glukose (sukker) kommer inn i cellene og kan brukes som energi i kroppen.

Ved diabetes type 2, så produserer kroppen enten for lite insulin i forhold til behovet og/eller det insulinet som produseres virker dårligere i kroppen og klarer ikke å åpne opp cellene. Da blir sukkeret liggende i blodet, og fører til høyt blodsukker.

Når man har fått diabetes type 1, så produserer ikke kroppen noe insulin og blodsukkeret blir veldig høyt. Man kan ha litt insulinproduksjon helt i starten av sykdomsforløpet, men denne produksjonen vil stoppe opp etter en tid.

Diabetes type 1 og type 2 er to forskjellige sykdommer. Felles for dem begge er at svekket insulinfunksjon medfører høyt blodsukker og at sykdommene er kroniske.


Symptomer på diabetes:


Manus til filmen:

Symptomer på diabetes varierer, både i rekkefølge og styrke. Generelt er symptomene på diabetes type 1 tydeligere enn ved diabetes type 2. Dette er de mest vanlige symptomene på diabetes:

  • Trøtt og sliten: Fordi kroppen ikke tar opp energien fra mat og drikke
  • Økt vannlating: Man tisser oftere fordi kroppen prøver å kvitte seg med det høye blodsukkeret.
  • Tørste: Økt vannlating fører igjen til økt tørste grunnet dehydrering.
  • Vektnedgang: Næringen fra mat og drikke tas ikke opp i kroppen, og kroppen vil da bruke fettceller som forbrenning. En annen årsak til vektnedgang er stort væsketap pga økt vannlating/økt diurese.

Det finnes også mange andre symptomer på diabetes som ikke er så vanlige som de som vises i filmen. Ved diabetes type 1 vil man fortere bli alvorlig syk, mens ved diabetes type 2 kan man ha sykdommen lenge uten å oppdage det på grunn av svake symptomer.

Det er enkelt å finne ut om man har diabetes ved å måle blodsukkeret hos legen.


Raske og langsomme karbohydrater:

Manus til filmen:

Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi. Det er karbohydratene i maten som påvirker blodsukkeret slik at det er viktig å vite hva slags karbohydrater du bør spise. Det finnes raske og langsomme karbohydrater. Man bør velge karbohydratrike matvarer som påvirker blodsukkeret i mindre grad, såkalte «langsomme karbohydrater». Hvis du velger matvarer med langsomme karbohydrater, det vil si matvarer som er fiberrike og har lite tilsatt sukker og fint mel, så vil energitilførselen være jevnere og blodsukkeret blir mer stabilt. Grunnen til dette er at maten tas langsommere opp via fordøyelsen. Eksempler på slike matvarer er skikkelig grovbrød, grønnsaker, belgvekster, bær og noen typer frukt, for eksempel eple, pære, appelsin og melon.

 

30 minutter om dagen:

Manus til filmen:

Insulinet virker bedre i kroppen når man er fysisk aktiv. Fysisk aktivitet forebygger sykdom og bidrar til fysisk og psykisk velvære.

Det anbefales å være fysisk aktiv 30 minutter om dagen. En halvtime hver dag gir store fysiske og psykiske helsegevinster for voksne. Aktiviteten trenger ikke være sammenhengende, men kan deles opp i bolker på for eksempel ti minutter så lenge man kjenner at hjertet slår og man blir svett på pannen.

Dette prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

 STØTTET AV DAM_DARKBLUE_RGB.ai