Video forklarer hvordan insulin virker:

– Diabetes er ingen sukkersyke!

– Betegnelsen «sukkersyke» er misvisende og gammeldags, og bør skrotes her og nå, sier lege Lars Krogvold. I en ny video forklarer han hva som skjer i kroppen når du drikker juice.

Av Toril Haugen

EKSPERIMENT: Emine (til venstre) og Marie er med i et eksperiment med lege Lars Krogvold. Hva skjer med blodsukkeret deres dersom de drikker et glass juice? Videoen er laget av Diabetesforbundet til Forskningsdagene 2020.

Send sidens lenke til en venn

Overlege og forsker Lars Krogvold mener tiden er inne for å avlive myten om at diabetes er en sukkersykdom.

– Vi vet ikke hvorfor noen er uheldige og utvikler diabetes type 1, men det skyldes i hvert fall ikke inntak av for mye sukker, sier Krogvold og forklarer:

– Diabetes type 1 skyldes enkelt og greit at bukspyttkjertelen ikke lager nok insulin – ingen får diabetes type 1 på grunn av stort sukkerinntak.

I videoen «Hva skjer i kroppen når vi drikker juice» forklarer han hva som skjer når noen mangler insulin. Videoen er laget av Diabetesforbundet i forbindelse med Forskningsdagene, som går av stabelen 16.-27. september.

Digitalt arrangement i år

Forskningsdagene er en årlig festival i regi av Norges Forskningsråd. En del av festivalen er Forskningstorget. Her pleier Diabetesforbundet å stå på stand.  

Men i år blir det annerledes. På grunn av korona er Forskningstorget i år et digitalt arrangement. Det er bakgrunnen for at Diabetesforbundet har laget videoen «Hva skjer i kroppen når vi drikker juice?». Den viser et eksperiment med to testpersoner.

– Her er det to jenter som deltar – en med og en uten diabetes – og vi lurer på om kroppene deres reagerer forskjellig på å drikke juice. Vi sendte jentene til Lars Krogvold for finne ut av akkurat det, sier Camilla Karstensen, markedsansvarlig i Diabetesforbundet.

Populært eksperiment

Videoen gjenskaper et eksperiment som Diabetesforbundet pleier å delta med på Forskningstorget. 

– Det har vært veldig populært. Vi har pleid å ha lang kø utenfor standen vår, forteller Karstensen. – Da måler vi først blodsukker, skriver ned verdien, forsøkspersonen drikker et glass juice og venter rundt en halvtime for så å bli målt på nytt. Deretter sammenligner vi de to verdiene og ser hva som har skjedd i kroppen. Virker insulinet slik det skal?

Forskningstorget er et kjempefint sted for å nå ut med diabetesinformasjon på en litt annerledes måte, forklarer Karstensen. 

–  Dit kommer skoleklasser og andre interesserte for å lære mer, og det er mye forskjellig å se og oppdage. Målet er å få forskning ut til folket, sier hun.