Diabetesforbundet har besluttet at det igjen skal være mulig å avholde arrangementer i forbundets regi. Det gjelder både i stort og smått format.

Fra 1. august ble det dermed igjen mulig for lokal- og fylkeslag å møtes fysisk hvis de ønsker det. Ungdiabetes og barne- og familieutvalg står også fritt til å gjenoppta styrearbeid og skape møteplasser lokalt og regionalt.

– Denne beslutningen er basert på råd fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og våre medisinske rådgivere, presiserer Anne-Grete Skjellanger, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Medisinske råd

Beslutningen om å lette på restriksjonene kom før sommeren. Siden da har det vært smitteoppblomstring, men Diabetesforbundets medisinske rådgivere mener likevel at forbundet ikke må ta særskilte hensyn.

I en uttalelse skriver overlege Trond Geir Jenssen og barnelege Torild Skrivarhaug ved Oslo universitetssykehus følgende:

– Vi støtter rådene fra FHI og helsemyndighetene. Smitten i samfunnet har dessverre vært økende etter sommeren, men antall sykehusinnleggelser har ikke steget tilsvarende. De fleste innlagte – 70 prosent – er ikke vaksinert, mens andelen av vaksinerte enten er personer som har fått bare én dose vaksine, eller de er eldre med flere sykdommer. Dette ligner på det man ser i forbindelse med influensa-periodene.

imagex82gj.png

En stor del av befolkningen er nå vaksinert. Vaksinen beskytter nødvendigvis ikke mot smitte, men den beskytter mot alvorlig sykdom. Sykdommen får et mildere forløp, det gjelder også Delta-varianten som nå dominerer i Norge og i utlandet.

Selv om barn ikke er vaksinert er det ikke holdepunkter for å si at barn blir mer alvorlig syke ved smitte av covid nå. Dette gjelder også barn med diabetes. Alle med diabetes, både barn og voksne, må følge godt med på blodsukrene sine ved infeksjonssykdommer. Det er viktig at kroppen får tilført nok insulin. Dette gjelder også hvis man er smittet med covid. Mangel på insulin er en alvorlig tilstand som kan føre til syreforgiftning.

Sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av covid er for tiden lav, og dette er en av flere indikatorer på at situasjonen er under kontroll, også for de eldre. Vi må nok forvente å måtte leve med en smittesituasjon også i fremtiden. Dette gjelder både unge og eldre, men det blir da desto viktigere å følge myndighetenes råd om avstand, antall deltakere i forsamlinger, og eventuelt bruk av munnbind når folk sitter tett. Disse rådene kan variere over tid, avhengig av situasjonen.

Følg gjeldende smittevernregler

Arrangementer i regi av Diabetesforbundet er altså underlagt vanlige smittevernregler – det vil si eventuelle lokale tiltak og Folkehelseinstituttets anbefalinger og krav. FHI opplyser blant annet om at:

  • du må sjekke din kommunes nettside for å undersøke om det er satt inn særskilte lokale tiltak der du bor.
  • du må følge krav om antall deltagere og avstand mellom deltagerne.
  • personer som ikke er beskyttet og som kommer fra områder med høyt smittetrykk, bør ikke oppsøke arrangementer i andre kommuner.

Sett deg inn i krav til arrangementer og samlinger her

På generelt grunnlagt oppfordrer Diabetesforbundet om ansvarlighet og godt smittevern. I tillegg tipser vi om at det kan være lettere å planlegge for mindre samlinger heller enn større, og at man med tanke på bestillinger tar forbehold om mulig avlysning dersom det skulle bli endringer i råd og restriksjoner. 

Hybridløsning for landsmøtet

Diabetesforbundet viderefører hovedregelen om at nasjonale arrangementer er digitale ut 2021. Men samtidig er det mulig å møtes på lokal- og fylkesnivå – noe som blir løsningen under årets landsmøte. 

Landsmøtet 29.-31. oktober blir med andre ord en «digital hybridløsning». Det legges opp til at delegater kan møtes i mindre grupper fylkesvis, mens selve landsmøtet med saksbehandlingen arrangeres digitalt. 

– Dette med forbehold om videreføring av gjeldende smittevernregler. Med samme forbehold håper vi også at det er mulig for Ungdiabetes å møtes til generalforsamling og ungdomskonferanse i november, sier generalsekretær Anne-Grete Skjellanger.