Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Lavkarbo-diett ved svangerskapsdiabetes?

Besvart: 03.01.2023 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei. Jeg har spørsmål rundt ketoner i urinen under svangerskapsdiabetes. Jeg har hatt et kosthold den siste tiden med lite karbohydrater, vil tro ca. 100 g per dag, og nesten ingen «raske» karbohydrater. Har fått beskjed på flere kontroller nå at jeg har hatt +2 på ketoner i urinen. Har forsøkt å lese meg litt opp på dette, og ut fra det jeg har lest så kommer det av at jeg har spist for lite karbohydrater?

Har også gått ned ca. 3 kg de siste 4 ukene og føler meg ofte sulten. Endokrinologen jeg har vært hos mente derimot at det kom av dårlig kontrollert blodsukker. Det synes jeg høres litt rart ut da jeg har hatt fastende blodsukker på 4,8-5,6 (ca 60 % av målingene har vært under 5,3) og aldri har målt blodsukker over grensen på 6,7 2 timer etter måltid (90 % av målingene er under 6,0). Trodde ketoner oppstod når blodsukkeret er veldig høyt?

Jeg lurer også på om det er farlig med ketoner når jeg er gravid? Har uansett forsøkt å spise litt mer karbohydrater og har heller justert andre ting for å holde det fastende blodsukkeret under grensen, noe som fungerer fint foreløpig.

Svar:

Hei,
Om ketoner i urinen: Jeg er enig med deg, den mest sannsynlige årsaken til ketoner i urin hos deg er lite karbohydrater i kosten. Det som gir ketoner i urinen, er at kroppen forbrenner frie fettsyrer. Det gjør den ved insulinmangel (som også gir høyt blodsukker), men også ved faste eller ved lave karbohydratinntak.

Mhp. kosten i svangerskap, så viser jeg først og fremst til rådene fra helsedirektoratet om kosthold hos gravide (som ikke anbefaler lavkarbo). Det har vært studert om lavkarbo-diett hos de med svangerskapsdiabetes er gunstig (i 2013) uten at det ble påvist, - og en stor studie fra 2018 antydet tvert imot at det øker risikoen litt for skader hos barna.

Besvart av:

Ragnar Martin Joakimsen

Overlege og professor

Overlege og professor , Universitetssykehuset i Nord-Norge