Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Stadig vanskeligere diabetes 1?

Besvart: 20.02.2023 Behandling

Spørsmål:

En skulle tro øvelse gjør mester, også med hensyn til vår egen diabetes-administrering. Jeg erfarer imidlertid at sykdommen blir stadig vanskeligere å styre, etter nær 60 år. Finnes det gode svar på hvorfor?

I løpet av januar har jeg maksimalt brukt 27,5 enheter Fiasp i løpet av et døgn, mens den laveste dosen var 5. Totaldosen med hurtigvirkende i løpet av en uke varierte mellom 114 og 56. Forsøk på å bruke insulinpumpe har gått dårlig. Nåværende pumper greier ikke å følge opp et så varierende insulinbehov.
Forskjellen i insulinbehov skyldes ikke mat, aktivitet eller stikksted.

Hvordan kan det da forklares at insulinet enkelte dager ikke ser ut til å virke, mens det andre dager nærmest har dobbel virkning?

Svar:

Hei,
Det er imponerende med nesten 60 års erfaring, og litt trist at selv ikke det er tilstrekkelig. Jeg kan bare komme med forslag og tanker om hvorfor insulinbehovet varierer så mye. Det første en ville tenke på var det du nevner (mat, aktivitet og stikksted). Om maten, så kan det være nyttig å vurdere omtrentlig karbohydratinnhold. Om aktiviteten, så kunne det kanskje være spennende å bruke skritteller eller noe liknende. Om stikksted, så har insulinopptak vist seg å kunne variere med hudtemperatur (men det er neppe forklaringen hos deg...).

En kan også tenke seg egenproduksjon av insulin (kan måles som C-peptid) eller glukagon (kan også måles). Andre hormoner kan også påvirke (veksthormon og kortisol). Dette høres ut som en gåte, og det høres fornuftig ut å føre en dagbok med informasjon om det du tror kan påvirke (inkludert omtrentlig antall gram karbohydrater til måltider, stress, aktivitet). En siste ting som kan påvirke, er jo selve insulinet (ligget lenge, ligget varmt, samme batch?).

Besvart av:

Gry Anita  Lillejordet

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen