Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Virkning av Synjardy?

Besvart: 18.04.2023 Behandling

Spørsmål:

Jeg går på Synjardy (laveste dose) 2 ganger om dagen. Den siste tabletten har jeg pleid å ta ved leggetid. Jeg ser at blodsukkeret er høyere enn det burde være etter middag og på kvelden, så lurer på om jeg heller bør ta den tidligere, i så fall når? Spiser middag rundt kl. 17, og tar den første tabletten på morgenen når jeg våkner. Hvor mange timer bør gå mellom første og andre tablett?

Svar:

Synjardy inneholder to forskjellige medikamenter. Empagliflozin stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere insulin når blodsukkeret stiger. Dosen du tar av empagliflozin er optimal, og du får ikke bedre effekt av å dele dosen. Det er også slik at du kunne tatt empagliflozin som kun en dose uten at det hadde gått ut over effekten.

Det andre medikamentet heter metformin. Hovedvirkningen av metformin er at effekten av insulin bedres og at leverens glukoseproduksjon bremses. Totaldosen deles i 2 - 3. I utgangspunktet skal du ta metformin med 12 timers mellomrom når dosen er delt i to, men jeg tenker at effekten er den samme så lenge avstanden mellom dosene er 8 - 12 timer.

Grunnen til at blodsukkeret stiger mest etter middag, kan være at middagen er måltidet som inneholder mest karbohydrater. Det som skjer i kroppen din, er sannsynligvis at pankreas ikke klarer å produsere tilstrekkelig mengde insulin. Det klarer du ikke å gjøre noe med ved å endre doseringsintervallet. Du kan ev. be om at du får den sterkeste utgaven av Synjardy som inneholder mere metformin. Jeg tviler på at dette gir særlig effekt, men det kan være verd å prøve.

Ellers kan du endre inntaket av karbohydrater eller endre medisineringen. Vektendring ved overvekt og økt fysisk aktivitet vil også kunne påvirke blodsukkeret. Jeg tenker at du kan ta opp med behandlende lege om hvor stort behovet er for å gjøre noe med dette og hva som ev. er den beste strategien. Lykke til!

Besvart av:

Kristian Furuseth

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken