Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Kosthold på sykehjem ved diabetes?

Besvart: 15.11.2023 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål angående sykehjemspasienter med diabetes og deres rettigheter. På det sykehjemmet jeg jobber på har en sluttet med såkalt diabeteskost. Dette inkluderer syltetøy, andre søtsaker, men også middag. Dette er svært uheldig hos en del pasienter med diabetes og kognitiv svikt som selv ikke klarer å ta de «riktige» valgene. Så når en pasient f.eks. ber om en brødskive med syltetøy så få hen denne med det resultat at blodsukkeret stiger. Til min store forundring spurte jeg om vi ikke har kost for nettopp pasienter med diabetes (diakost), men fikk da til svar at en har sluttet med dette? Kan dere svare på om pasienter med diabetes har en rettighet for å få riktig kost (dia kost) når de bor på sykehjem?

Svar:

Diabetesforbundet synes det er flott at begrepet «diabeteskost» er fjernet fra institusjoner. Vi har aldri vært tilhenger av dette begrepet siden diabetes er en insulinmangelsykdom, ikke en mat- eller sukkersykdom. Ved å spise anbefalt kost fra helsemyndighetene som vi alle bør gjøre, så vil det med noen små justeringer være veldig bra for de som har diabetes.

Når det gjelder kost hos eldre med diabetes så er det stor enighet i fagmiljøet at fokuset skal være å opprettholde vekt og generell helse. Det som kan skje ved for strenge kostrestriksjoner er at de kan bli undervektig og underernært. Derfor er holdningene at den eldre skal få spise det hen ønsker for så å behandle blodsukkeret deretter, ikke motsatt.

Hensikten med diabetesbehandlingen hos eldre med diabetes på institusjon er å tenke livskvalitet og fravær av symptomer på både høyt og lavt blodsukker. Fokuset skal være at de skal ha det best mulig hver dag. Eldre har et annet blodsukkermål enn de har hatt tidligere. Dette står i nasjonal retningslinje for diabetes fra Helsedirektoratet:

«For personer på sykehjem og andre med betydelig reduserte leveutsikter er målet å unngå symptomatisk hyperglykemi (symptomer på høyt blodsukker (red. adm.). Det oppnås hos de fleste når blodsukkeret sjelden overstiger 12-14 mmol/l. Hos eldre kan et optimalt blodsukker være å ligge mest mulig mellom 6 – 12/14 mmol/l.»

Det er helt naturlig at blodsukkeret stiger etter en brødskive med syltetøy, men hvis hen ønsker å spise det så må hen få lov, og dere må behandle blodsukkeret hvis det overstiger anbefalte blodsukkergrenser. Men det bør selvfølgelig være grovt brød og syltetøy som ikke er tilsatt ekstra sukker. Med den kombinasjonen er det ikke sikkert blodsukkeret stiger så mye.

Håper dette ga svar på ditt spørsmål.

Besvart av:

Gry Anita  Lillejordet

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen