Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Angst og diabetes?

Besvart: 25.09.2024 Behandling

Spørsmål:

Hei!
Jeg er samboer med en som har diabetes type 1. Han har hatt diabetes i et par år nå, og klarte i de første årene å takle diabetesen ganske bra. De siste årene nå når vi har vært kjærester har han slitt mer og mer med å håndtere diabetesen og har utviklet en slags angst ovenfor den. Han har i store perioder holdt seg på et ganske så høyt blodsukker nivå, fordi han er redd for å komme for lavt, og for hvordan lavhets følelsen kjennes ut. Dette holder han tilbake fra å gjøre ting som å dra ut og å gå på fjellturer osv. fordi han ikke føler seg trygg. Jeg og familie vil gjerne hjelpe og han vil veldig gjerne klare å håndtere dette bra igjen som han gjorde før. Med tanke på psykolog hjelp så har han bedt om hjelp og er i en prosess der, men på generell basis er det ikke så mange som vet hva diabetes er og kan hjelpe han basert på angsten og sykdommen. Hva synes dere han burde gjøre?

Svar:

Hei! Flott at du tar kontakt. Det er fint å høre at din kjæreste også ønsker hjelp og at dette skal bli bedre. Først og fremst er det ganske vanlig å ha angst når man har diabetes, særlig type 1. Står litt om det for eksempel her: https://bit.ly/3ZDDL8z

Diabetesforbundet har en del informasjon om dette her: https://bit.ly/3XGlmp6

Det å ha føling minner om angstsymptomer, så disse blir lett vanskelig å skille. En oppgave som kan være nyttig er å skrive en liste med alle symptomer kjæresten din merker når han har føling og en liste med alle symptomer han merker når han har angst. Så kan han/dere se på listen og se på hva som overlapper og hva som er særegent for ham når han har føling vs angst. Deretter kan han begynne å tippe blodsukkeret sitt når han er redd for at det er lavt eller på vei nedover, skrive det ned så sjekke det. Da kan han kalibrere seg litt i forhold til hva som er lavt/nedadgående blodsukker og hva som er angst. Håper det ga mening.

Det er enkelte psykologer som kan litt om diabetes, men er litt varierende og jeg vet ikke hvor i landet dere bor. Psykologer som jobber med personer med diabetes kan kontakte Faggruppe for diabetespsykologi i Diabetesforbundet eller bare kontakte Diabetesforbundet så kan de videreformidle til oss (jeg er leder i den faggruppen). Vi drøfter gjerne kliniske saker med psykologer.

Bøker som kan være aktuelle er:
- Syk eller frisk? Hvordan du kan føle deg frisk selv om du er kronisk syk
- Diabetespsykologi. Samspillet mellom kropp og sjel
- Føling - roman

Jeg håper dette kan være noe hjelp på veien og håper at dere treffer på gode folk som kan hjelpe.

Lykke til!

Besvart av:

Ane Wilhelmsen-Langeland

Psykologspesialist og PhD

Psykologspesialist og PhD, Diabeteslinjen | NYBORG