Forstå hva som gjør deg redd

Det er normalt å være redd og bekymret når du har diabetes. Kanskje er du redd for hva som kan skje hvis du får føling? Eller at du får komplikasjoner hvis du ikke tar hensyn til diabetesen?

En normal reaksjon når du er utrygg eller redd, er å unngå det som gjør at du blir redd. Redsel kan med andre ord stoppe oss i å utføre aktiviteter vi egentlig har lyst til å gjøre. Konsekvensen av at redselen tar overhånd kan bli et liv som ikke inneholder aktiviteter som gjør deg glad. 

Tips!

  • Anerkjenn følelsen – Se den og legg merke til den!
  • Sett ord på følelsen  Hvilke følelser har du for diabetesen din?
  • Bekreft følelsen  «Det er ikke rart at jeg føler det slik.»
  • Møt behovet – «Hva trenger jeg når jeg har det sånn?»

Den psykologiske siden: Les mer om psykologiske utfordringer som usikkerhet, utrygghet og psykisk stress


Frykt for komplikasjoner

Mange tenker mye på komplikasjoner som øyesykdom og skadde føtter. Det er en psykisk utfordring å bekymre seg, samtidig som man streber etter å leve på en måte som reduserer risikoen. Du vil jo også nyte livet, så det gjelder å finne en balanse.

Når en alvorlig og kronisk sykdom som diabetes rammer, vil de fleste – både personen selv og de rundt – oppleve et mangfold av ulike følelsesmessige reaksjoner: lammelse, sjokk, sorg, sinne, engstelse, skyld og skam, eller ingen reaksjon – tomhet. Ingen reagerer likt. Selv om alle typer reaksjoner er normale, betyr det ikke at det ikke er vondt. 

Den psykologiske siden: Les mer om sorg og diabetes


Frykt for insulin

Insulin er potente saker! Det er farlig å være uten det. Insulin redder liv! Med det er også farlig hvis det blir for mye insulin på en gang.

Søk kunnskap om det du er redd for. Lær deg mye om hvordan insulin virker – hva du konkret kan gjøre for å finne ut hva som er riktige doser og når, hva du konkret kan gjøre for å hjelpe deg selv ved for mye insulin.

Den psykologiske siden: Les mer om frykt for insulin


SE WEBINAR: Psykologens råd når tankene løper løpsk

 

diapodden-header.jpg
Diapodden

Diapodden er Diabetesforbundets podcast om hvordan det er å leve med diabetes, hva vi tenker og føler, og hvordan psykologien kan brukes som ressurs.

I episode 6 forteller Martine Hemstad Lyslid om hvordan det er å håndtere diabetesen 24/7, uforutsette blodsukkersvingninger, og hvor mye tid hun faktisk bruker på å tenke på diabetesen sin. 

I episode 8 snakker Karianne Viken om mange krevende år da hun hadde nok med å bare overleve, og hvor det ikke var plass til å ha diabetes i tillegg. 

Diapodden - hør alle episodene (YouTube)