Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation (IDF) og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør. Spesielt diabetes type 2 øker over hele verden. 

Dagen ble en offisiell FN-dag i 2007, og gir global oppmerksomhet til diabetes, spesielt til forebygging og bevisstgjøring rundt sykdommen. 

Les mer om den globale kampanjen på nettsiden til IDF.

Datoen 14. november ble valgt fordi det er fødselsdagen til Frederick Banting (1891–1941), som sammen med Charles Best, John Macleod (1876–1935), (1899–1978) og James Collip (1892–1965), var sentral i utviklingen av insulinbehandling i 1922.

Lyser opp i blått

Over hele verden lyses bygg opp i blått for å markere Verdens diabetesdag. Også i Norge blir kirker, monumenter og offentlige bygninger lyst opp i blått i løpet av november.

Hva betyr den blå sirkelen?

Blue-circle.pngDen blå sirkelen – Unite for diabetes – er et globalt symbol for diabetes og logoen til Verdens diabetesdag, og betegner det viktige samholdet i det globale diabetessamfunnet.

På tvers av kulturer symboliserer sirkelen liv og helse. Blåfargen henviser til himmelen som forener alle nasjoner, og som også er fargen på FN-flagget.

Engasjer deg!

Slik kan du markere dagen og støtte kampen mot diabetes:

  • Delta på et arrangement i ditt lokallag. Finn ditt lokallag her.
  • Spre kunnskap om diabetes ved å like og dele innhold på Diabetesforbundets Facebook-, Twitter- og Instagram-profiler.
  • Vipps valgfritt beløp til Diabetesforbundets forskningsfond: #131293 – og oppfordre andre til å gjøre det samme!

Tusen takk for at du engasjerer deg i diabetessaken. Sammen for et godt liv med diabetes – og en framtid uten.