Vi deler søtningsmidlene inn i to grupper: sukkeralkoholer og søtningsstoff

Sukkeralkoholer er energigivende søtningsmidler og inkluderer sukrin, sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose. De gir ulik mengde kalorier og grad av blodsukkerstigning, se tabell under. Unntaket er sukrin (erytritol), som er en sukkeralkohol, men som ikke gir blodsukkerstigning.

Søtningsstoff er ikke energigivende søtningsmidler, også kalt intense søtstoffer. Dette inkluderer acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin, sukralose og stevia. I og med at de ikke er energigivende gir de heller ikke blodsukkerstigning. 

Alle de energifattige søtningsstoffene har en kraftig søtningseffekt og gir ingen eller lite energi og heller ikke økning i blodsukkeret. De energigivende søtningsstoffene gir blodsukkerstigning og en del kalorier. Både vanlig sukker, fruktose og sukkeralkoholene (som slutter på – ol) gir 2,5- 4 kalorier per gram. Når det gjelder fruktose bør du ikke spise mer enn 30 gram daglig, som utgjør ca. 3 ss. 

Navn Bruksområder

Søtningsgrad versus sukker

Gir det blodsukkerstigning?

Energiinnhold

Sukrin

Kan brukes til baking, i grøt, på bær eller til eggedosis. 1,5 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g

Sukrin Gold

Baking, på bær, yoghurt, grøt, frokostblanding. Kan også brukes i varm drikke.

 1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning 8 kcal/100 g

SukrinMelis

Gjærbakst, baking, drikke, ulike kremer, glasur og eggedosis.

 1 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g

Sukrin:1

Som vanlig sukker.

1 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g

Sukrin+

I bakverk og kaker, varme drikker og som vanlig strøsukker.

 1/2 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Finesse

Gjærbakst, varm og kald drikke, kaker.

1/2 ts = 1 ts sukker  I liten grad  3 kcal/ts
Canderel Sukralose

På frokostblanding og i kald og varm drikke.

1/2 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Natreen strø

Bakverk, varme drikker.

1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning  2 kcal/ts
Sukrinsirup Gold

Topping over yoghurt, cottage cheese, grøt, pannekaker, iskrem, desserter, bær o.l.
Kan brukes der du ellers ville brukt honning eller sirup i bakst og matlaging. 

1 ts = 1 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker 149 kcal/100 g
Steviadråper

Smakstilsetning i varme og kalde drikker

6 dråper = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Natreen flytende

Bakverk

8 dråper = 1 ts sukker

1 1/2 ts = 1 dl sukker

Minimalt  > 0,1 kcal/ts