Oversiktstabell søtningsstoff

Det finnes etter hvert mange typer søtningsstoffer på markedet. Her er en oversikt over de vanligste.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Vi deler søtningsmidlene inn i to grupper: sukkeralkoholer og søtningsstoff

Sukkeralkoholer er energigivende søtningsmidler og inkluderer sukrin, sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose. De gir ulik mengde kalorier og grad av blodsukkerstigning, se tabell under. Unntaket er sukrin (erytritol), som er en sukkeralkohol, men som ikke gir blodsukkerstigning.

Søtningsstoff er ikke energigivende søtningsmidler, også kalt intense søtstoffer. Dette inkluderer acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin, sukralose og stevia. I og med at de ikke er energigivende gir de heller ikke blodsukkerstigning. 

Alle de energifattige søtningsstoffene har en kraftig søtningseffekt og gir ingen eller lite energi og heller ikke økning i blodsukkeret. De energigivende søtningsstoffene gir blodsukkerstigning og en del kalorier. Både vanlig sukker, fruktose og sukkeralkoholene (som slutter på – ol) gir 2,5- 4 kalorier per gram. Når det gjelder fruktose bør du ikke spise mer enn 30 gram daglig, som utgjør ca. 3 ss. 

Navn Bruksområder

Søtningsgrad versus sukker

Gir det blodsukkerstigning?

Energiinnhold

Sukrin/
Sukrilett

Kan brukes til baking, i grøt, på bær eller til eggedosis. 1 dl = 90 g sukker Nei 0 kcal/100 g

Sukrin Gold

Baking, på bær, yoghurt, grøt, frokostblanding. Kan også brukes i varm drikke.

 1 ts = 1 ts sukker Kan gi noe blodsukkerstigning 8 kcal/100 g

SukrinMelis

Gjærbakst, baking, drikke, ulike kremer, glasur og eggedosis.

 1 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g

Sukrin:1

Som vanlig sukker.

1 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g

Sukrin+

I bakverk og kaker, varme drikker og som vanlig strøsukker.

 1/2 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Tagatesse

Gjærbakst, varm og kald drikke, kaker.

1/2 ts = 1 ts sukker  Kan gi noe blodsukkerstigning  5 kcal/ts
Canderel Sukralose

På frokostblanding og i kald og varm drikke.

1/2 ts = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Natreen strø

Bakverk, varme drikker.

1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning  2 kcal/ts
Splenda

Som vanlig strøsukker.

0,5 g = 1 ts sukker Minimalt  2 kcal/ts
Fibersirup Clear

Bakverk

1 ts = litt over 1/2 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker 165 kcal/100 g
Fibersirup Gold

Som topping på bær, is, grøt, yoghurt og i marinader

1 ts = 1 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker 166 kcal/100 g
Steviadråper

Smakstilsetning i varme og kalde drikker

6 dråper = 1 ts sukker Nei  0 kcal/100 g
Natreen flytende

Bakverk

8 dråper = 1 ts sukker

1 1/2 ts = 1 dl sukker

Minimalt  > 0,1 kcal/ts