Tran er en viktig kilde til omega 3, D - og A vitamin. Tidligere var «regelen» at du burde ta tran i månedene som inneholdt r. Dette på grunn av innholdet av D-vitamin. Vitamin D produseres i huden din når den blir utsatt for sollys, men i Norge gjelder dette derimot kun i sommerhalvåret (april/mai-september). Inntaket av vitamin-D gjennom mat er generelt lav i den norske befolkningen, og vi fylte derfor på vitamin-D lagrene i vinterhalvåret ved hjelp av tran.

Vitamin D er nødvendig for normal benmetabolisme. Alvorlig vitamin D-mangel kan føre til skader på skjelettet, som rakitt hos barn, og vitamin D-mangel er en risikofaktor for osteoporose og brudd. Trankapsler kan for mange være enklere å ta enn flytende tran.

I dag vet vi imidlertid hvor bra omega-3 fettsyrene som vi i tillegg til vitamin D får fra tran er. Omega 3, Helsedirektoratet anbefaler derfor personer som ikke spiser fet fisk, eller som har et lavere inntak av fet fisk enn den nedre anbefalte grensen (ca. 200 gram per uke), om å ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd, året rundt.

Tran er også en god kilde til vitamin A.