1. Lag en ukesmeny

Ukesmeny

Mange har problemer med å finne ut av hva man skal ha til middag. Ukesmenyen kan gjøres enkel og lett å variere, hvis den kun omfatter matvaregrupper. F. eks vegetar på mandag, fisk på tirsdag, kylling på onsdag, suppe på torsdag, sunnere taco på fredag osv. Hvis ønskelig kan du ha et utvalg oppskrifter på hver matvaregruppe. Det krever litt forarbeid, men gjør hverdagene lettere. Inspirasjon på sunne og gode oppskrifter.

 

2. Følg tallerkenmodellen 

Grønnsaker

Tallerkenmodellen gir en pekepinn på hvor mye av hver matvaregruppe man
bør spise. 1/3 av tallerkenen bør i følge denne modellen bestå av grønnsaker. Grønnsaker gir masse god næring, fiber og er mettende.

 

3. Bruk grønnsaker i regnbuens farger

Fargerike grønnsaker

Varier med grønnsakene. Et måltid fullt med friske farger gir matlyst. Wok gjerne grønnsaker til middag eller lag en salat med friske, fargerike grønnsaker. Grønnsaker er også godt som mellommåltid, eller som "snacks" med dip.

 

4. Drikk mindre av unødvendige kalorier og karbohydrater

Cola

Brus, juice og alkoholholdige drikkevarer som vin og øl, inneholder mye kalorier og karbohydrater. For en person med diabetes er det spesielt viktig å tenke på innholdet av karbohydrater, og ønsker man å gå ned i vekt eller holde vekten, er det i tillegg fornuftig å tenke på kaloriene. Vann er den beste tørstedrikken, men sukkerfri brus og saft er også greie alternativer innimellom hvis man ønsker mer smak. I forhold til juice inneholder dette mye gode vitaminer, men det kan være fornuftig å tenke mengde, på grunn av det høye innholdet av karbohydrater.

 

5. Vær bevisst ved bruk av fett

Olje 

Oljer, som rapsolje og olivenolje inneholder gode fettsyrer som kroppen trenger. All type fett, oljer til margarin og smør, inneholder derimot mye kalorier. Ønsker man å gå ned i vekt, eller passe på vekta, er det derfor smart å tenke mengde uansett fettype. Et tips er å bruke en spiseskje eller måleskje når du tar olje over salaten eller olje/fett i stekepanna.

 

6. Bruk små middagstallerkener

Tallerken

Mange fyller gjerne tallerkenen uansett størrelse, og en passe porsjon ser derfor større ut på en liten tallerken. Først "spiser man med øynene", så dette trikset kan gjøre at du føler deg fortere mett. Før en eventuell ny runde, ta en pause, slik at du får tid til å kjenne etter om du faktisk er mer sulten.

 

7. Lag så mange porsjoner det er behov for

En porsjon 

I frykt for å lage for lite mat, er det er mange som lager flere porsjoner enn det er behov for. Det er som regel ikke nødvendig. For å hindre at man spiser mer enn man trenger eller kaster mat, er det derfor et tips å lage kun så mye som faktisk trengs.

 

8. Hold godterispising til helga, og gjerne bare én dag

Godteri 

Godteri spises hos en del hele uka. Ved å holde godteri til helgen, og helst en av dagene, blir godteri et gode og smaker ekstra godt når dagen kommer. Og det viktigste; kroppen blir glad.

 

Håper du har fått noen matnyttige tips for det nye året.