Vær klar over at det fortsatt inneholder en del raske karbohydrater, men at mengden er noe lavere enn i «vanlige» kaker. Jo flere endringer du gjør (for eksempel kutter ut både sukker og hvetemel), jo lavere andel raske karbohydrater får du. 


Sukker:

I dag har vi flere fine erstatninger for sukker som du kan bruke til baking. Vafler og gjærbakst inneholder ofte mindre sukker enn kaker, og her kan sukkeret fint erstattes helt med søtningsmidler. 

Når du skal bake kaker, kan du ofte bruke vanlige kakeoppskrifter. Bruk søtningsmidler i stedet for sukker.på pakken til søtningsmiddelet står det som regel hvor mye det tilsvarer av vanlig sukker.  Ved formkake eller sukkerbrød, kan du redusere sukkermengden til omtrent halvparten. Tilsett kunstig søtningsmiddel for å opprettholde søtsmaken. Etter populariteten rundt kosthold med lavt innhold av karbohydrater, er det kommet flere oppskrifter på nettet som bruker sukkererstatninger i stedet for sukker. Samtidig har de også ofte redusert melmengde. Søk på nettet etter inspirasjon!

Vær klar over: I kaker hvor det skal piskes eggedosis, må man piske søtningsmiddelet med eggeplommene og stivpiske eggehvitene for seg selv. Ellers er det bare å følge oppskriften. 


Fett:

Smør bør byttes ut med plantemargarin. I tillegg bør du prøve å redusere margarinmengden. Mye av margarinen kan med fordel byttes ut med andre mindre fettholdige produkter. Moset cottage cheese, kesam, frukt og grønnsaker (i for eksempel gulrotkake) gir kaken en saftig konsistens. Ulike typer nøtter og mandler kan bidra med sunt, umettet fett i bakverk og desserter, men vær klar over at de er veldig kaloririke. 


Mel:

Når du baker er det lurt å erstatte noe av, eller alt det hvite melet med grovt sammalt mel eller havregryn. 

Det er viktig å huske på at alt bakverk basert på fint mel vil kunne øke blodsukkeret i vesentlig grad, selv om man kutter ut sukkeret. Det betyr at det er smart med et relativt lavt inntak av fint bakverk, også der det er blitt brukt kunstige søtningsstoffer.