Av Trine S.Gjerstad

Rundt om i verden brukes det mye krydder og friske urter, som vi i Norge kan bli flinkere på å bruke. Noen av oppskriftene inneholder også krydder som du kanskje ikke forbinder med middag, som kanel og kardemomme. Men la deg ikke skremme, du vil få en god og annerledes smaksopplevelse.

Bruken av krydder og urter gjør også at saltet kan reduserer. Mange salter ekstra fordi det mangler smak. Krydder og urter kan gi den smaken du savner, uten å bruke saltbøssa.

La deg bli inspirert av fem retter fra rundt omkring i verden, fra spansk til japansk. Prøv deg for eksempel på Bali kyllinggryte med karri, eller ratatouille, en fransk spesialitet basert på grønnsaker og urter.

Velbekomme!

 

Bali kyllinggryte

Bali kyllinggryte

Foto: Colourbox

Mange har kanskje smakt ferdig Bali kyllinggryte. Her kommer en oppskrift så du kan lage den fra bunn. En smakfull gryte, med både sterke og søte smaker, fra chili og ananas.

 

Varm gazpacho med strimlet svinekjøtt

Varm gazpacho med strimlet svinekjøtt

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet).

Gazpacho er en spansk grønnsakssuppe som smaker fantastisk både kald og varm. Her er en variant hvor freste, moste grønnsaker gir en fløyelsmyk smak og konsistens. Server med strimlet svinekjøtt, supergod og rask middag!

 

Asiatisk fiskegryte

Asiatisk fiskegryte

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Godfisk.no. Foto: Studio Dreyer-Hensley.

Ovnsbakt laks i en saus med hvitløk, ingefær, kokos og chili er en kombinasjon av mange gode smaker. Denne oppskriften er ganske enkelt spenning i hverdagen!

 

Japansk biffsuppe

Japansk biffsuppe

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet)

Japansk biffsuppe er en rask variant av Ramen. Chili, ingefær, hvitløk, lime og soyasaus er typiske smaker fra det asiatiske kjøkken, og med biffkjøtt og fullkornsnudler i suppen blir den både god og mettende.

 

Ratatouille

Ratatouille

Foto: Colourbox

Ratatouille er en tradisjonell fransk rett, basert på grønnsaker. I denne varianten er det tilsatt bønner for at retten skal berikes med protein.