Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt, og mer fiber sammenlignet med tilsvarende produkter. I handlesituasjonen skal det med nøkkelhullet være enklere for forbrukeren å sette sammen et sunt og godt måltid.

 

Revidert forskrift

Forskriften er nå revidert og tredde i kraft 1.mars. - Merkeordningen er dynamisk, og den skal revideres når det er kommet ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres, sier Merethe Steen, seksjonssjef merking og kvalitet i Mattilsynet, på Mattilsynets hjemmeside.

– Diabetesforbundet er positive til innstramningen av reglene rundt bruk av nøkkelhullet. Nøkkelhullet skal veilede forbruken i valg at matvarer, og da er det viktig at reglene er strenge og tydelige, slik at forbrukeren kan stole på merkevareordningen, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

 

De viktigste endringene

Her er de viktigste endringene i forskriften:

 • Kravet til saltinnhold i matvaregrupper, som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog, bagett/ wraps og supper er strammet inn med 20 %. Salt skal også nå merkes med salt, og ikke natrium. Dette skal gjøre det enklere for forbrukeren å lese varedeklarasjonene og skjønne faktisk saltinnhold.
 • Kriteriet for innhold av sukker er strammet inn i noen matvaregrupper.
 • Kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter er innført.
 • Det legges større vekt på et lavt innhold av mettet fett i matvarene.
 • Krav til fullkorn for brød og bagetter/ wraps er økt med 20 %. Kravet til fullkorn for pizza og lignende produkter er økt med 100 %.

Endringene i forskriften fører blant annet til at to av TINE sine produkter mister nøkkelhullsmerket. Kesam Vanilje Mager og TINE Mager Cottage Cheese eple/pære/vanilje tilhører matvaregruppen "ferskost tilsatt smak". I denne matvaregruppen var det ikke før 1.mars satt krav til innhold av tilsatt sukker.

– Den nye forskriften tillater kun 1 gram tilsatt sukker per 100 gram, noe som medfører at de mister merket, sier Øystein Syrstad, pressevakt i TINE til Din side.

 

Nye produktgrupper

Brød hos baker

Før den reviderte forskriften kom var det kun ferdigpakkede matvarer og fersk frukt, grønnsaker og fisk i ferskvarediskene som kunne merkes med nøkkelhullet. Nå kan også knekkebrød, brød, kjøtt og ost som oppfyller kravene, men ikke er innpakket også markedsføres som nøkkelhullsprodukter.

Denne endringen bidrar til at flere matvarer kan få nøkkelhullet, og nøkkelhullet blir derav mer tydelig i butikkene, noe også Diabetesforbundets generalsekretør, Bjørnar Allgot er positiv til:

– Det er positivt at nye matvaregrupper er kommet inn i ordningen. Dette bidrar forhåpentligvis til at flere produsenter ønsker å merke sine produkter, og derav at nøkkelhullet blir mer synlig og kjent for forbrukeren.

 

Produktgrupper som kan få nøkkelhullet

Produkter i handlevogn

 • Meieriprodukter som er innpakket (melk, yoghurt, ost), samt oster som ikke er innpakket men oppfyller kriteriene.
 • Vegetabilske produkter som har samme bruksområde som meieriprodukter og kjøtt.
 • Margarin og oljer
 • Kjøtt fisk og ferdigprodukter av disse, samt kjøtt som ikke er innpakket men oppfyller kriteriene.
 • Ferdigretter (middag, pai/pizza, smørbrød/wraps, supper).
 • Frukt, bær poteter og grønnsaker.
 • Brød og andre kornblandinger som er innpakket (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, grøter), samt brød og knekkebrød som ikke er innpakket men oppfyller kravene.

Nøkkelhullsmerket.no