Dette påvirker hvordan blodsukkeret ditt reagerer:

Karbohydrater

Karbohydrater virker direkte inn på blodsukkeret og er det næringsstoffet som får blodsukkeret til å stige. Spiser eller drikker du mye karbohydrater om gangen, vil blodsukkeret stige mye.

Men også typen karbohydrat du spiser har noe å si: Matvarer med mye fiber, som grove kornvarer, fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt, gir mindre blodsukkerstigning enn du kanskje skulle tro. Årsaken er at fiber bremser opptaket av sukker i blodet. Du kan lese mer om karbohydrater her.

Sammensetning av måltidet 

Sammensetningen av måltidet virker også inn på blodsukkerstigningen. Om måltidet også inneholder fett eller proteiner, vil dette forsinke blodsukkerøkningen i tillegg til at den varer lengre. Grunnen til dette er at fett og proteiner gjør at fordøyelsen tar lenger tid, sånn som med fiber. Mengden fett og proteiner spiller også inn.

Form og konsistens

Form og konsistens på maten har også noe å si for blodsukkerstigningen. En tommelfingerregel er at jo grovere og mer ubehandlet maten er, desto mindre blodsukkerstigning:

  • Appelsin er et godt eksempel. Spiser du en appelsin, får du i deg fiber fra fruktkjøttet. I appelsinjuice er derimot fibrene blitt knust. Derfor stiger blodsukkeret ditt mye mer av appelsinjuice.
  • Hele korn, sammalt mel og siktet mel er andre eksempler:
    • I hele korn ligger karbohydratene godt gjemt inne i et skall, og vi klarer bare å fordøye noe av det. Skallet er også fiberrikt, og fordøyelsen bruker derfor en stund på å bryte det ned.
    • I sammalt mel er fortsatt skallet med, men det er knust sånn at innholdet er mer tilgjengelig. Med andre ord er fibrene fortsatt tilstede, men første ledd i nedbrytningen er allerede gjort.
    • I siktet mel er mesteparten av fibrene siktet bort, og opptaket går derfor raskt.

Oppvarming og tilberedning

Oppvarming og tilberedning kan ha noe å si for blodsukkerstigningen. Det er i stor grad det samme prinsippet som gjelder også her, nemlig hvor tilgjengelig maten er for opptak i fordøyelsen. Denne tilgjengeligheten kan påvirkes ved oppvarming av enkelte matvarer.

  • Gulrot er et godt eksempel. Den inneholder en del karbohydrater til å være en grønnsak, men i rå form er ikke disse tilgjengelig for opptak i særlig grad. Om du derimot koker gulrota, skjer det en prosess som gjør at karbohydratene er mer tilgjengelige. Derfor kan du oppleve at blodsukkeret stiger mer av kokt enn rå gulrot.

Du selv!

Mange faktorer spiller inn på hvordan maten påvirker blodsukkeret. Det er også individuelle forskjeller – til og med dag til dag-variasjoner – på hvordan maten påvirker akkurat deg. Du må rett og slett prøve deg litt fram selv!