Ønsk høsten velkommen med en sunnere hverdag

Sommeren er forbi, og en ny årstid har banket på døren. Mange forbinder høsten med en ny start, med blanke ark i karakterboken og nye muligheter på jobben. Vi vet at et sunt og næringsrikt kosthold og fysisk aktivitet gir oss overskudd, bedre helse og et lykkeligere sinn – så hvorfor ikke starte den nye årstiden med beste mulige forutsetninger?

Av Ida Marie Pedersen, Høyskolelektor i ernæring ved Bjørknes Høyskole

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Tilbake til rutiner

La oss kalle en spade for en spade: Vi elsker å kose oss på ferie, og sommerferien er intet unntak. Det blir gjerne litt late dager med mye god mat og drikke, og vi er mindre opptatt av faste måltider og rutiner. Og flott er det – vi trenger alle sammen tid til å koble av og skeie ut innimellom. Trikset er å klare å skille mellom ferie og hverdager, og komme raske tilbake til sunne vaner, eller etablere nye, når hverdagen igjen melder seg.

Et sunt kosthold skal ikke være komplisert

Å spise sunt skal ikke være komplisert. Vi trenger ikke spise grønne alger, frø med vanskelige navn eller merkelige belgvekster for å leve sunt. Et sunt kosthold består av vanlig mat – som frukt, grønnsaker, brød og korn, melk og meieriprodukter, egg, fisk, fugl og magert kjøtt. Det er helt greit å ha smør på brødskiva og spise et stykke sjokolade i ny og ne. Det er summen av alt som betyr noe! Lukk ørene for merkelige dietter og trendmat, og vær tro mot ren og naturlig mat uten en lang ingrediensliste.

Planlegging er nøkkelen til suksess

En av de viktigste fallgruvene i en sunn hverdag ligger i planlegging; vi er rett og slett ikke flinke nok til å tilrettelegge for kommende måltider. Vi tenker nok ofte over hva vi skal ha til middag samme dag, men vi har en tendens til å glemme de andre måltidene – eller hva vi skal ha til middag i morgen. Nøkkelen til å spise sunt ligger i å ha sunne alternativer tilgjengelig til enhver tid, og det gjelder både i kjøleskapet hjemme og på jobb eller skole. Prioriterer vi ikke dette, vil vi dessverre ofte ty til kjapp og usunn ferdigmat i en hektisk hverdag. Og det er ikke bra for verken blodsukkeret, helsen, vekten eller lommeboken.

Vær tålmodig

Har du noen gang tenkt over hvorfor alle disse trenddiettene du hører om, ikke er like populære etter en stund? I beste fall holder de ikke det de lover eller er vanskelige å gjennomføre, og i verste fall kan diettene være direkte skadelige eller prestasjonshemmende for oss. Dersom vi ønsker en sunnere livsstil med mer overskudd, mindre helseplager og et lettere sinn, må vi innse at ting tar litt tid. Ting skjer ikke over natten; det finnes ingen quick fix. Trøsten er imidlertid at hvert eneste sunne valg vi tar er viktig.

For mer inspirasjon, se Syv tips til en sunnere hverdag