Nøkkelhullet
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer. Det er ulike krav i de forskjellige matvaregruppene for at en matvare skal få nøkkelhullet, men generelt betyr dette merket at varen har mer fiber og fullkorn, samt mindre mettet fett, sukker og salt enn tilsvarende produkter. Det vil for eksempel si at en frokostblanding med nøkkelhullet har mer fiber og fullkorn og mindre sukker enn andre frokostblandinger.

Matvarer som friske grønnsaker, belgvekster og fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter, men blir ikke merket, mens matvarer som brus, kaker og godteri ikke kan få nøkkelhullsmerket.

Husk: Matvarer med nøkkelhullet er ikke nødvendigvis sunne, men de er det sunneste alternativet innenfor en matvaregruppe.

Brødskalaen
Brødskalaen er en frivillig merkeordning som forteller deg hvor stor andel av melet i brødet som består av hele korn, sammalt mel og kli. Den inkluderer ikke innholdet av frø eller nøtter.

Skalaen er delt inn i fire kategorier:

  • Fint brød: 0 – 25 % sammalt mel eller hele korn.
  • Halvgrovt brød: 26 – 50 % sammalt mel eller hele korn.
  • Grovt brød: 51 – 75 % sammalt mel eller hele korn.
  • Ekstra grovt brød: 76 – 100 % sammalt mel eller hele korn.

Det anbefales å velge en av de to groveste kategoriene. Vær like vel obs på at et brød med tre skraverte områder kan inneholde kun 51% sammalt mel eller hele korn, og er med det egentlig ikke veldig grovt.

Næringsinnhold og ingredienser
Alle matvarer med emballasje skal være merket med ingrediensliste og næringsinnhold. Disse kan gi mye nyttig informasjon om man vet hva man skal se etter.

ingredienslista finner du en oversikt over alle ingrediensene i synkende rekkefølge. Det vil si at den ingrediensen som er listet opp først er det matvaren inneholder mest av.

Næringsinnholdet forteller deg hvor mye energi, karbohydrater, fett osv matvaren inneholder. Dette oppgis alltid per 100 gram, og for noen matvarer også per enhet eller per porsjon. 

De punktene det kan være spesielt lurt å legge merke til er:

  • Det totale energiinnholdet, oppgitt i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal).
  • Innholdet av karbohydrater, som er det næringsstoffet som gir blodsukkerstigning. Under karbohydrater er det også oppgitt «hvorav sukkerarter». Dette inkluderer både tilsatt og naturlig sukker. Det kan også være lurt å legge merke til innholdet av kostfiber, da et (høyt) innhold av kostfiber gir tregere og mer stabil blodsukkerstigning.
  • Innholdet av fett. Fett er over dobbelt så energirikt som karbohydrater, og et høyt fettinnhold vil derfor gjøre at en matvare blir svært energirik. Legg spesielt merke til «hvorav mettede fettsyrer». Dette er det usunne fettet, og burde helst utgjøre en minst mulig andel av det totale fettinnholdet.
  • Innholdet av salt. Dette inkluderer både naturlig og tilsatt salt.

Matvaretabellen
Om du syns det er litt tungvint å sjekke næringsinnholdet i butikken, syns skriften er for liten eller du bare vil sjekke næringsinnholdet til en matvare hjemmefra kan du prøve matvaretabellen.no. Her finner du en utfyllende og utvidet oversikt over næringsinnholdet i svært mange matvarer. Du kan også sammenligne ulike matvarer ved å legge til flere matvarer i "Min matvareliste". 


Kilder: