Det er dessverre (eller kanskje heldigvis?) lite som er helt svart hvitt når det kommer til mat og kosthold. Det er svært få ting man kan spise eller drikke som er utelukkende sunt, og det er også veldig forskjellig hvordan mennesker reagerer på ulike matvarer når det gjelder for eksempel blodsukker eller kolesterol. Vi har derfor samlet noen vanlige kostholdsmyter og forklarer hvorfor disse ikke stemmer.

«Alt sukker er usunt»
Feil. Kroppen skiller ikke selv på om inntaket av sukker kommer fra eple, grovbrød eller smågodt. Men det er selvfølgelig et stort skille på disse matvarene. Smågodt inneholder mye tomme kalorier, som vil si at du får i deg mye energi men ikke noe fiber eller næringsstoffer.

Spiser du eple eller grovbrød derimot, vil du få i deg mange ulike næringsstoffer, det gir langvarig energi og vil holde deg mett lengre. Altså får du i deg noe sukker, men du får mye annet bra på kjøpet. Smågodt vil kun gi kortvarig energi og kortvarig glede.

«Egg øker kolesterolet»
Feil. Egg inneholder riktignok en del kolesterol, men kroppen klarer bare å ta opp en liten del av dette. Kolesterolet du får i deg fra egg er derfor minimalt.

Det som derimot kan gi høyere kolesterol er et høyt inntak av mettet fett. Fett tas opp i større grad, og det er det mettede fettet som kroppen bruker til å lage kolesterol. Det er altså mettet fett som øker kolesterolet mest, og ikke kolesterolet i maten.

«Lettbrus er fetende»
Feil. Lettbrus inneholder ingen kalorier, og er i seg selv ikke fetende. Om du derimot tenker på lettbrus som en hvilepute og unner deg mer usunn mat, vil det selvfølgelig føre til at man legger på seg over tid.

Det er det totale energiinntaket (og -forbruket) som har noe å si for om du går opp i vekt eller ikke. Vann er uansett den beste tørstedrikken, og det kan være greit å merke seg at lettbrus tærer like mye på tennene som vanlig brus.

Alle foto: Getty Images