Av klinisk ernæringsfysiolog Mari Paulsen

Noen opplever at de reagerer på gluten, andre har hørt at det ikke er bra med for mye gluten og for noen mennesker er det helt nødvendig å leve glutenfritt på grunn av sykdom der glutenfri kost er hovedbehandling.

Her finner du en test av ti glutenfrie melblandinger

 

Cøliaki

Cøliaki er en autoimun sykdom  der inntak av gluten fører til at tarmtottene i tynntarmsslimhinnen brytes ned. Dette gjør at en rekke næringsstoffer blir dårligere tatt opp i tynntarmen. Typiske symptomer på cøliaki kan være diaré, magesmerter, gassdannelse, veksthemming hos barn og anemi.

Undersøkelser har vist at personer med diabetes har en økt risiko for å utvikle cøliaki. Blant personer med diabetes har også 5-8 % cøliaki. Å leve med en slik dobbeltdiagnose kan medføre noen utfordringer. Heldigvis har vi i dag god kunnskap om glutenfritt kosthold og hvordan man kan leve glutenfritt på en best mulig måte – der både helse og livsglede ivaretas.

 

Hva er gluten?

Gluten i korn

Gluten er en rekke proteiner som finnes i kornslag som hvete, rug, bygg og spelt. Gluten er viktig for melets bakeevne og bidrar til å gi et lett og luftig bakverk.

For de fleste personer uten cøliaki har vi i dag ingen holdepunkter for at det er mer gunstig å leve glutenfritt. Tvert imot kan det ha uheldige konsekvenser fordi kostholdet blir mer restriktivt. Det advares spesielt mot å sette barn på en glutenfri diett, dersom barnet ikke har en diagnose som tilsier at det er nødvendig.

 

Prinsipper for et glutenfritt kosthold

For personer med cøliaki er behandling av sykdommen å leve på et glutenfritt kosthold livet ut. Dette vil for de fleste innebære en betydelig omlegging av kostholdet, men man tilegner seg raskt kunnskap, og det finnes en rekke glutenfrie produkter å få kjøpt slik at enomlegging går fint for de fleste.

Et glutenfritt kosthold innebærer å utelate inntak av alle glutenholdige kornslag og produkter som inneholder disse. I praksis innebærer dette at man må utelate vanlig brød, knekkebrød, pasta, kjeks og kaker.

 

Les innholdsfortegnelser

Det er viktig å lese innholdsfortegnelser, da gluten kan forekomme i mange ulike produkter.

Spesielt gjelder dette blandingsprodukter som posesupper og sauser, krydderblandinger, godteri etc. Norsk cøliakiforening har gode oversikter med lister over de vanligste glutenholdige og glutenfrie ingredienser. Har du cøliaki er et godt tips å melde seg inn i foreningen.

 

Glutenfrie kornslag

Havre og bær

Det finnes heldigvis mye man kan spise selv om man lever glutenfritt. Rene råvarer som fisk, kjøtt, melk, egg, frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgvekster kan man spise så mye man ønsker av.

Selv om flere av de vanligste kornslagene våre inneholder gluten finnes det heldigvis også en rekke glutenfrie kornslag. Eksempler på glutenfrie kornslag er hirse, ris, mais, bokhvete, glutenfri havre og quinoa. Man kan også bruke forskjellige typer frø som linfrø, gresskarfrø, solsikkefrø eller sesamfrø samt nøtter.

 

Spesialprodukter i butikken

Glutenfrie spesialprodukter

I de fleste vanlige dagligvarebutikker finnes det flere forskjellige glutenfrie spesialprodukter å få kjøpt som brød, knekkebrød, kjeks, melblandinger, pasta etc.

En utfordring med glutenfrie spesialprodukter er at de ofte har et lavt innhold av kostfiber og jern, sammenlignet med tilsvarende glutenholdige varianter. Det kan derfor være en utfordring for personer som lever glutenfritt å få i seg tilstrekkelig av dette, dersom man ikke er bevisst på det. Et råd kan være å bake sitt eget brød der man kan benytte fiberholdige melblandinger, tilsette ekstra frø, nøtter eller glutenfri havregryn samt fibertilskudd i form av f.eks. fiberhusk.

 

Glutenfri bakst

Bake med glutenfritt mel

Det kan imidlertid være noe utfordrende å bake glutenfritt, men det finnes flere teknikker som gjør det fullt mulig å oppnå vellykkede bakeresultater. Norsk cøliakiforening arrangerer jevnlig bakekurs for sine medlemmer og det kan være en god ide å delta på dette. Ellers anbefales det å spise grønnsaker, belgvekster og frukt som inneholder rikelig med kostfiber.

 

Pass på sukkerinnholdet

For personer med diabetes som har cøliaki bør man også være oppmerksom på at mange glutenfrie erstatningsprodukter består av mye raffinerte ingredienser og ofte kan ha et høyt sukkerinnhold, noe som kan medføre en rask blodsukkerstigning.

Hovedingrediens i glutenfrie produkter er ofte hvetestivelse, som kan gi en rask blodsukkerstigning. Vær derfor bevisst på hvilke glutenfrie produkter du velger, les innholdsfortegnelsen eller bak gjerne ditt eget brød, knekkebrød etc.

Velg fortrinnsvis produkter som har et høyt innhold av kostfiber, da kostfiber bidrar til et mer stabilt blodsukker.

Har man cøliaki er det viktig å være oppmerksom på at selv små mengder gluten kan gjøre skade på tarmslimhinnen. En person med cøliaki bør derfor bruke sin egen skjærefjøl, brødrister, smør til brødet etc. slik at ikke det kommer smuler o.l. fra glutenholdig brød.