Det er ikke alltid like lett å finne ut hva øl inneholder. På grunn av manglende informasjon både på flasker, bokser og på nettsider, har Diabetes fått oversikten over næringsinnholdet direkte fra de største bryggeriene og bryggeriforeningen.

I tabellen (lenger ned i saken) kan du se hva øl inneholder. Ut fra disse tallene er det fire klare råd til personer med diabetes:

  • Liteøl er best for de som er opptatt av karbohydrater og kalorier. Liteøl er en variant av pils.
  • Alkoholfritt øl er best for de som ikke vil ha alkohol.
  • Dropp vørterøl. Det inneholder mye karbohydrater.
  • Dropp sterkøl, som har mye av alt, både alkoholprosent, karbohydrater og kalorier.

Populært øl

Pils er den klart mest populære øltypen i Norge. Ni av ti ølbokser er forskjellige varianter av det opprinnelig tsjekkiske ølet.

Liteøl er én av pilsvariantene. Til tross for at en halvlitersboks med liteøl jevnt over koster noen kroner mer enn vanlig pils, har liteøl på få år blitt populært og tatt drøyt fem prosent av ølmarkedet.

Glykemisk indeks

Kravet for å kalle et øl for liteøl her i Norge er at det har 30 prosent mindre kalorier. På grunn av bryggeprosessen blir det da også mindre karbohydrater.

I Liteøl er kaloriinnholdet i gjennomsnitt redusert med 26 prosent i forhold til vanlig pils, mens innholdet av karbohydrater i gjennomsnitt er redusert med 76 prosent.

Den glykemiske indeksen for vanlig øl er på bortimot 100. Men på grunn av det lave karbohydratinnholdet i liteøl, blir belastningen mye lavere.

Glutenfritt øl

Det finnes nå også en del glutenfritt øl på det norske markedet. Les mer om dette i medlemsbladet til Norsk Cøliakiforening.

Norsk Cøliakiforeningen

Innhold av øl rangert etter det som har mest karbohydrater:
Type øl Alkoholprosent Proteiner pr dl Fett pr dl KH pr dl Kcal per dl  

Vørterøl

0 0,4 0 9,2 38  
Bokkøl (sterkøl) 6,5 0,7 0 6,0 62  

Alkoholfritt øl (Munkholm)

0,7 0,4 0 5,3 26  
Bayerøl 4,6 0,5 0 3,9 43  
Pils (inkl.fatøl) 4,5 0,4 0 2,7-4 39  
Lettøl  2,3 0,3 0 3,0 28  
Liteøl 4,2-4,5 0,4 0 0,8 28-33  

Tabellen er basert på oversikter fra bryggeriene Ringnes, Hansa-Borg, Mack og Aass.

Karbohydrater i andre øltyper:

Lyst sommerøl er på nivå med pils. Juleøl som kjøpes på dagligvarebutikk (ca. 4,5 prosent alkohol) ligger på fire-seks prosent karbohydrater, mens sterkt juleøl (som kun selges på Vinmonopolet) ligger på seks prosent og oppover. Øl inneholder ikke fett.

I tillegg til øltypene nevnt over, er det svært mange andre typer øl – ikke minst importøl. Mange øltyper er derfor ikke med i denne oversikten.