Spørsmål:

Nå har jeg et spørsmål som jeg trenger hjelp til. Det gjelder vørterøl. Synd at det heter øl, når det ikke er øl.
Da jeg gikk på skolen (1938-1949) fikk vi ha med saft/vann eller vørterøl på klasseturer, klassefester og ved andre anledninger på skolen. Hvis jeg ikke husker feil, så ble vørterøl anbefalt av leger til undervektige barn. Fordi det heter øl, kan man jo ikke annonsere. Tror det er derfor det har blitt glemt.

Skulle gjerne slå et slag for vørterøl, som vel er mye sunnere enn Coca-Cola og brus. Vil da helst være trygg på at det kan anbefales. Også for personer med diabetes. Er det mulig å få det undersøkt?

Svar fra Diabeteslinjen:

Et artig innspill. Selv husker jeg at vi fikk vørterøl blandet med sitronbrus i selskaper da vi var små.
Og som ernæringsfysiolog har jeg anbefalt vørterøl til pasienter som trenger å få i seg mer næring.

Dette finner man om vørterølet på internett (Wikipedia): «Vørterøl er en alkoholfri drikk laget av vann, malt, og humle. I prinsippet er vørterøl øl som ikke har vært gjennom gjæring. I Norge er vørterøl typisk mørkt, omtrent som Bayerøl. Vørterøl inneholder en del mineraler, maltsukker samt noen B-vitaminer. Maltsukkeret tilfører hurtig energi, og vørterøl er derfor bra som sportsdrikk. Vørterølet er mørkt, sødmefylt og med litt smak av humle».

Som du antyder, så er kanskje vørterøl en ukjent drikk for mange. Men vørterølet har også sine svorne tilhengere. 

Karbohydratinnholdet i vørterøl er 9,1 g per 100 g, der 5,7 g er di- og monosakkarider, de lettopptakelige karbohydratene. Det er omtrent som i melk. Da må mengden man inntar begrenses hvis man har diabetes.

Som sportsdrikk er vørterøl flott, siden den inneholder både karbohydrater, natrium, kalium og magnesium, i tillegg til vitaminene B1 thiamin, B2 Riboflavin, Niacin og litt kalsium. Som du påpeker - virkelig mye sunnere enn sukkerbrus.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.