– Nei, det er nok mer komplisert enn som så, sier varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland i Vinmonopolet når Diabetes serverer ham en liten serie tips fra helt andre kilder om vin og diabetes:
Merlot-druen har minst restsukker. Jacobs Creek skal også være bra. Og en tørr hvitvin, det sier jo seg selv at det må være lite sukker i den …

– Nei, faktisk ikke. Jeg har for eksempel sjekket Chablis, som er noe av det tørreste vi har innen hvitvin. Noen av vinene er nesten helt nede på 0 gram sukker per liter, men andre er oppe på 7 gram. Jeg tenkte at Chablis ville være et sikkert hvitvinstips, men det var det jo ikke!

– Og en tysk Riesling med betegnelsen Trocken, som betyr tørr, kan ha så mye som 10 gram sukker per liter. Jeg tror det sikreste jeg kan komme med av hvitvin er en Sauvignon Blanc fra Loire, for eksempel en Sancerre, sier vineksperten, som har 13 års fartstid fra Vinmonopolet, blant annet som vindommer.

Produksjonsteknikker

Svaret fra Anders Stueland må med andre ord bli langt mer generelt og mindre konkret enn hva mange med diabetes og sans for vin kunne ønske seg.
Kort oppsummert: Rødvin har generelt mindre sukker en hvitvin, som har også har et større spenn i sukkermengden.
Den ene druetypen har ikke mer eller mindre sukker enn den andre, det er produksjonsteknikkene som styrer også sukkerinnholdet: Hvor modne er druene når de plukkes? Hvilken gjærsort brukes? Hvor mye av sukkeret blir gjæret ut før alkoholprosenten blir så høy at gjæringen stopper av seg selv?

Hvordan skal vi da finne ut av det?
– Jeg kan gi noen generelle tips, men utover det må jeg henvise til det som er oppgitt av sukkerinnhold for hver vin. Mye av basisutvalget vårt har oppgitt sukkerverdien på internettsiden vår, men dessverre ikke alt, og enda mindre i bestillingsutvalget.

Og hvis du ikke har tilgang til internett?
– Da kan du enten ringe Vinmonopolet på 04560 eller spørre en av ekspeditørene i butikken.

 

Her finner du en oversikt over sukkerinnhold i de mest populære vinene:

Oppdateringer (2014):

- Amore Passo Malavasia Nera Primitivi 2011 har et sukkerinnhold på 16
- Lindemans Shiraz Cabernet 2013 har et sukkerinnhold på 11.

- Vigneti di Torbe Valpolichella Classico Superiore Ripasso har ukjent sukkerinnhold.

Denne artikkelen er skrevet av Sven Grotdal og sto opprinnelig på trykk i Diabetes
nr 7/ 2009. Journalist Sven Grotdal har intervjuet Anders Roås Stueland i Vinmonopolet.