Av Trine Strømfjord

Hvit pasta består hovedsakelig av finmalt hvete med lite næring. Blodsukkeret stiger raskt av dette, men det finnes bedre pasta-alternativer – og alternativer som erstatter pastaen helt.

Både fullkornspasta og pasta basert på belgfrukter osv. finnes på markedet i dag, og i forhold til næringsinnhold og opprettholdelse av et jevnt blodsukker er dette bedre alternativer enn hvit pasta.

 

Grønnsaker som «pasta»

Ønsker man å være litt mer kreativ i matveien, er det mange muligheter utover pasta basert på korn. Grønnsaker har blant annet blitt mer vanlig som erstatter for pasta.

Det høres kanskje merkelig ut, men tilberedes det riktig, blir det et smakfullt alternativ. Grønnsaker inneholder mye fiber, vitaminer, mineraler og lite kalorier, som kroppen blir glad av å spise.

Grønnsaker som egner seg spesielt godt som "pasta" er squash, paprika, aubergine og gulrot. Disse grønnsakene har i tillegg sterke farger, som viser til et høyt innhold av antioksidanter. En enkel huskeregel er jo sterkere farge på grønnsakene, desto mer antioksidanter. Antioksidanter er viktig fordi det er med på å styrke kroppens immunforsvar. De sterke fargene ser også fristende ut og gir matlyst til øyet.

 

Hvordan lage grønnsaker om til «pasta»?

Grønnsaksstrimler

Foto: Shelly, Flickr

Det er mange måter å lage grønnsakspasta på. Du kan bruke en ostehøvel, potetskreller, kniv – eller en grønnsaksstrimler som er laget for oppgaven. Bruker du en ostehøvel eller potetskreller kan du skjære de i mindre strimler med kniv etter ønske.

Etter oppskjæring er mye av jobben gjort. Det som da gjenstår er å frese det et par minutter i en panne med litt olje og ev. krydder for å få mer smak.

Grønnsakspasta smaker nydelig ved siden av alt fra tomatsaus til kremet saus. Du kan også erstatte pastaplatene i lasagne med grønnsaker - squash og aubergine passer utmerket til dette. Da er det bare å høvle opp grønnsakene og legge de lagvis på samme måte som med pastaplater. Sammen med alle de andre smakene kan jeg love deg at du nesten ikke merker forskjell.

 

Her kommer det noen forslag på oppskrifter med grønnsakspasta:

 

Lasagne med squash og aubergine

Lasagne med squash og aubergine

Foto: Colourbox

I denne lasagnen er pastaplatene erstattet med squash og aubergine. Dette gir lavere innhold av karbohydrater og kalorier, samtidig som det gir en fantastisk smak.

 

Fiskekaker av steinbit med grønnsaksstrimler

Fiskekaker av steinbit med grønnsaksstrimler

Foto: Synøve Dreyer

Fiskekaker kan varieres på så mange måter. Prøv denne oppskriften der fiskekaker av steinbit er servert med strimler av gulrot og agurk.

Oppskrift hentet med tillatelse fra Godfisk.no (tilpasset Diabetesforbundet).

 

Bolognese med squashpasta

Pasta bolgnese

Foto: Shelly, Flickr 

En lettere versjon av den klassiske pasta bolognese. Pasta er erstattet med squashstrimler, eller squashpasta.

 

Håper det smaker!