Kjøtt og kjøttprodukter

Kjøtt og kjøttprodukter er rikt på protein og en god kilde for vitamin B6, vitamin B12, jern, sink og selen.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Kjøtt deles gjerne inn i

  • rent kjøtt, det vil si rene kjøttstykker av for eksempel storfe, lam, kylling eller svin.
  • kjøttprodukter, som er matvarer som helt eller delvis er tilberedt av rent kjøtt.
  • bearbeidet kjøtt, som er kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å øke holdbarheten. Eksempler på bearbeidet kjøtt er røkt skinke, bacon, salami, pølser, kjøttdeig- og farseprodukter og lignende.

Innholdet av energi, fett, type fett og salt varierer veldig i forhold til dyreslag og produkt (se tabell under).

 

Inntak av rødt kjøtt

Det er i dag god dokumentasjon på sammenhengen mellom rødt kjøtt og risiko for visse krefttyper. Med rødt kjøtt menes kjøtt som kommer fra svin, storfe, sau og geit. World Cancer Research Fund har kommet frem til at det er overbevisende dokumentasjon for at rødt kjøtt og bearbeidet rødt kjøtt øker risikoen for utvikling av tykk- og endetarmskreft. Det er derfor av Helsedirektoratet anbefalt at inntaket av rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, bør begrenses til maksimalt 500 g per uke, hvor bearbeidet kjøtt bør begrenses mest mulig. 500 g spiselig kjøtt tilsvarer ca. 700-750 g råvekt. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Saltinnholdet er ofte lavt i rene råvarer, men betydelig høyere i bearbeidede kjøttprodukter.

 

Kjøtt og kjøttprodukter: innhold av energi, fett og salt per 100 g spiselig vare, rangert etter fettinnhold:

 

Fett, g

Mettet fett, g

Enumettet fett, g

Energi, kcal

Salt, g

Kylling, brystfilet

1,1

0,3

0,3

100

0,1

Leverpostei med mindre fett

3,0

0,9

0,7

90 1,6

Svinekotelett uten ytre fett

5,1 1,9 2,2 120 0,1

Wienerpølse, mindre fett

11 4,2 5,2 145 1,9

Storfe entrecote

11,5 5,8 3,9 185 0,2

Kylling, med skinn

13,5 4 6,1 226 1,3

Lam, kotelett

17,1 8 5,7 230 0,2

Leverpostei

18,1 5 6,4 220 1,9

Wienerpølse

19,2 7,6 8,9 240 1,9

Bacon med svor

31,5 11,2 13,8 340 2,8

Salami

35,3 14,4 15,7 400 4,8

 


Tenk på dette når du spiser kjøtt:

  • Velg hvitt kjøtt (kylling, kalkun), rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt
  • Begrens mengde bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt (f.eks. bacon og spekepølse)
  • Begrens mengde rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 g per uke
  • Se etter Nøkkelhullsmerkede matvarer dersom du velger kjøttprodukter/bearbeidet kjøtt

Skjær bort skinnet på kylling og kalkun dersom du ønsker å fjerne fett og kalorier.

Spis mest av: Spis mindre av: Spis minst av:

Magert kjøtt:

  • Kylling (uten skinn)
  • Kalkun
  • Kokt skinke
  • Roastbiff
  • Spekeskinke uten fett
  • Karbonadedeig
  • Svin/oksefilet
  • Renskåret vilt
  • Kjøttvarer helt ned i1-2 % fett (kalkun- og kyllingpålegg)

Kjøttvarer som:

  • Svinestek
  • Lammestek
  • Koteletter
  • Kjøttdeig (bruk karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig istedenfor vanlig kjøttdeig)

Kjøttvarer med mer enn 20 % fett:

  • Farseprodukter
  • Pølser
  • Halvfabrikerte kjøttprodukter
  • Marmorert kjøtt
  • Salami
  • Fårepølse


Les mer på Norsk Helseinformatikks artikkel om sunt kosthold.


Kilder: