Det som er så bra med denne slags godbiter, er at de ikke bare gir nytelse, men også betydelig helsegevinst. Et regelmessig inntak av fisk har nemlig vist seg å kunne redusere risikoen for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer som følge av en lavere forekomst av metabolsk syndrom (MetS). Dette viser ny forskning basert på datamateriale fra Tromsøundersøkelsen, nylig publisert i et anerkjent internasjonalt tidsskrift.

MetS er en medisinsk diagnose som gis når visse risikofaktorer for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer opptrer samtidig. For å få diagnosen må du ha minst tre av fem diagnosekriterier, som alle er livsstilsrelaterte og påvirkbare risikofaktorer: økt livvidde, forhøyet blodtrykk, økte triglyseridverdier, lavt HDL-kolesterol (kjent som «det gode» kolesterolet) og lett forhøyet fastende blodglukose. MetS – altså tilstedeværelse av minst tre av de nevnte risikofaktorene i kombinasjon – er vist å kunne gi så mye som fem ganger høyere risiko for diabetes type 2 og samtidig en fordobling av risiko for hjerte- og karsykdommer, sammenlignet med personer uten diagnosen.

Fet fisk, med sitt høye innhold av marine omega-3-fettsyrer, har lenge vært anbefalt som del av et hjertevennlig kosthold. Men nå viser det seg altså at et regelmessig inntak av mager fisk også har sine fordeler – ikke bare med tanke på å forebygge hjerte- og karsykdommer, men også med tanke på å bremse utvikling av diabetes type 2.

Mager fisk har vist seg i likhet med fet fisk å påvirke sentrale helseindikatorer i positiv retning, slik som kroppsvekt og livvidde, triglyseridnivå, HDL-kolesterolet – og muligens også blodtrykket. Dette kan bety at den fete fisken hittil har fått ufortjent mye av æren for de gunstige helseeffektene som er satt i sammenheng med et jevnlig inntak av fisk, og at bildet nå er i ferd med å forandre seg.

Hvilke komponenter i mager fisk som gir den observerte helsegevinsten, er man foreløpig ikke sikker på, men man vet at mager fisk inneholder mange viktige næringsstoffer som alene eller i kombinasjon med hverandre vil kunne gi gunstige helseeffekter. Mager fisk inneholder blant annet mer av sporstoffet jod og til dels også selen. Den unike sammensetningen av fiskeprotein sammenlignet med andre proteinkilder er også blitt foreslått som en mulig årsaksforklaring.

Men det kan også tenkes at de positive effektene kan begrunnes ut fra et mer overordnet perspektiv. Det kan for eksempel være at de av oss som spiser fisk jevnlig, generelt er mer opptatt av helse og kosthold enn personer som sjelden eller aldri spiser fisk, og at de dermed totalt sett fører en sunnere livsstil. Inkluderer du mer fisk i kostholdet sitt, fortrenges antageligvis noe av den mer usunne maten du ellers ville ha spist, og på denne måten kan den observerte helsegevinsten også være indirekte forårsaket av fiskeinntaket.

Uansett hva, er det ingen tvil om at mange av oss vil ha nytte av å inkludere mer fisk på menyen. Som en drahjelp for å få til dette foreslår vi her noen lettvinte, fristende og spennende oppskrifter med magre fiskevarianter som du kan kose deg med i påvente av at bade- og fiskesesongen skal slå innover oss som en stor og deilig surfebølge.

 

Oppskrifter til inspirasjon

Ekspress fiskegrateng

Det å lage fiskegrateng fra bunnen av kan være litt omstendelig. Dette er en oppskrift for de som har velutviklede smaksløker, men liten tid – og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden.

Ekspress fiskegrateng

Foto: Marit Kolby Zinocker

 

Torskepanne

Torsk er allsidig mat og kan brukes til mye. Hvorfor ikke prøve en ny variant? Torsk i panne er en varm velsmakende middagsrett med et deilig hint av østen.

Torskepanne

Foto: Godfisk.no, Studio Dreyer-Hensley

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Godfisk.no

 

Tomatisert seigryte med grønnsaker

En tomatgryte med sei og ferske grønnsaker er vanskelig å motstå. Servert med pasta er det en enkel og mettende rett.

Tomatistert seigryte med grønnsaker

Foto: Godfisk.no, Studio Dreyer-Hensley

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Godfisk.no

 

Grove fiskekaker med sei og gulrotstuing

Hjemmelagde fiskekaker smaker fantastisk godt. Det er enklere å lage enn du tror og med en foodprosessor er dette gjort i en fei.

Grove fiskekaker med sei og gulrotstuing

Foto: Melk.no, Bård Ek

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Melk.no