Brødskala'n finnes på emballasjen til bl.a. brød og knekkebrød, oftest i fargen rød, men finnes også i sort, grønt og andre farger.

Du kan ikke egentlig se på brødet hvor mye eller lite grovt det er. Enkelte brød som er mørke, og som en dermed tror er grove, kan være tilsatt mørk sirup eller farge for å få den mørke fargen, og lyse brød kan i virkeligheten være grove. Kornslaget havre er for eksempel en veldig lys kornsort, slik at grove havrebrød likevel har et lyst utseende. Du må derfor bruke ingredienslisten og se på innholdet av sammalt mel og fint mel, for deretter å kunne vurdere grovheten på brødet. For å kunne gjøre dette lettere for forbrukeren ble «Brødskala'n» utviklet, og benyttes i dag på de aller fleste butikksolgte brød her i Norge. Denne merkingen benyttes også på knekkebrød og enkelte melblandinger.

Grovheten til brødet avgjøres av hvor mye hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Brødskalaen er delt inn i fire kategorier, etter hvor grovt brødet er.

 

Jo flere fargede felt (se bilder under), desto grovere er brødet:

  • Fint brød (ett farget felt): 0-25 % sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød (to fargede felt): 25-50 % sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød (tre fargede felt): 50-75 % sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød (fire fargede felt): 75-100 % sammalt mel eller hele korn

imagesgbbg.png

Helsedirektoratet anbefaler et kosthold med mer grove kornprodukter, og at brødet du spiser er minst tre, eller aller helst fire på brødskalaen. Det grove brødet inneholder langt flere næringsstoffer og fiber enn fint brød. Eksempelvis gir ekstra grovt brød to til tre ganger så mye fiber som fint brød.

Grovhetsprosent

En viktig ting å være klar over er grenseverdiene her. To ulike brød som begge har tre på skalaen, kan ha relativt stor variasjon i grovhet. Det er ganske stor forskjell på 51 % sammalt mel og 75 % sammalt mel, slik at det kan være lurt å se på mer enn brødskala'n for å velge riktig brød. Bruk derfor brødskala'n som en guide, og kikk i tillegg på grovhetsprosenten til brødet. Grovhetsprosenten til et brød vil stå oppgitt under bildet av brødskala'n. Ved bruk av disse to hjelpemidlene er det enklere å kunne vurdere grovheten av brødet.

Baker du brød selv? Her kan du regne ut grovhetsgraden på ditt eget brød!

 

Kilde: