Det høye innholdet av kostfiber har vist seg å ha positiv helseeffekt ved økt bruk i matlaging. Redusert kolesterolnivå og bedret tarmfunksjon er blant annet påviste helseeffekter.

Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 % karbohydrater, 9-12 % protein, 2 % fett og 5 % fiber. Bygg har derfor i likhet med andre kornprodukter et høyt karbohydratnivå. Karbohydrater er som kjent noe personer med diabetes må tenke på i forhold til blodsukkeret. Det høye fiberinnholdet i bygg bidrar derimot til å gi en jevnere blodsukkerstigning, slik at rask blodsukkerstigning hindres.

Bruk av bygg

Bygg foredles og blir til byggmel eller byggryn. Tradisjonelt sett har ikke bygg vært mye benyttet til baking og i matlaging. Grunnen til dette er at byggmel har dårlig bakeevne og bør derfor ikke stå for mer enn 40 % av melet i bakverk. Gode resultater får man enklest ved å kombinere byggmel med hvetemel eller speltmel. Bruker man mer enn 40 % byggmel, vil bakverket bli tungt og kompakt. Grunnet det høye innholdet av fiber, kan man i tillegg oppleve at deigen blir mer klissete. Dette skyldes at fiber krever høyt vannopptak. 

Byggryn brukes som regel i matlaging; til suppe, wok, salat og grøt. Se oppskrift på wok med svin og byggryn og byggrynsgrøt. Byggryn kan også erstatte tilbehør som ris og pasta i mange retter, og for eksempel risen i risotto. Resultatet blir da byggotto. Se oppskrift på byggotto med pesto og tomat. 

Kilder:

  • Helseetaten 
  • Brød og korn Spis brød med bygg 
  • Brød og korn Fakta om bygg