Det høye innholdet av kostfiber, særlig beta- glukan, har vist seg å virke regulerende på blodsukkeret. Blodsukkeret får en langsommere stigning, noe som er positivt for personer med diabetes. I tillegg viser det seg at kostfiber i havre kan senke nivå av kolesterol i blodet og dermed virke forebyggende på hjerte- kar sykdommer.

Bruk av havre

Av havre lages det havregryn, havrekli og havremel. Havregryn finnes i flere varianter, lettkokte (små) havregryn, store havregryn og glutenfrie (store) havregryn. I forhold til blodsukkeret anbefales det å benytte store havregryn. Denne varianten er mindre bearbeidet og har dermed lenger nedbrytingstid i kroppen. Dette gir langsommere blodsukkerstigning og lenger metthetsfølelse.

Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på bakverk. Havre inneholder ikke gluten og egner seg derfor ikke til baking alene. For å få et godt bakeresultat bør havre kombineres med andre kornsorter som hvetemel eller speltmel.

Havre benyttes blant annet til havregrøt, i kornblanding med yoghurt/melk, i brød, rundstykker, knekkebrød og vafler.

 

Kilder: