Hvete, bygg, rug og havre er de tradisjonelt mest brukte kornsortene i Norge. Spelt, ris og mais er senere blitt vanligere i Norge. Korn bearbeides til kornprodukter som omfatter et bredt spekter fra varer som stort sett bare inneholder korn, som mel, gryn og flere typer brød, til mer sammensatte varer som frokostblandinger, kaker og pizza.

Kornslagene inneholder 50-70 % stivelse og er derfor en viktig energikilde. Korn også viktige kilder for fiber, protein, tiamin, folat, jern og selen. Alle kornslag er generelt lave på fett, hvor havre har litt høyere innhold enn de andre slagene. Det meste er likevel flerumettet fett.

Korn er hovedsakelig bygget opp av tre deler: kli, kim og kjerne. Det er klien og kimen, som sitter ytterst på kornet, som har det høye innholdet av kostfiber, vitaminer og mineralstoffer. Kjernen er stivelsesrik. Forskjellen mellom fint og sammalt mel er at fint mel kun består av kjernen, mens sammalt mel består av hele kornet. Grove kornprodukter har derfor et høyere innhold av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn raffinerte (lyse) kornprodukter.

Hvete, bygg, rug og spelt inneholder gluten, og personer med glutenintoleranse må derfor unngå disse kornslagene. Havreprodukter er i teorien fri for gluten, men kan være forurenset av de andre kornslagene. Har du cøliaki kan du derfor ikke bruke vanlige havregryn, men du kan bruke glutenfrie havregryn. Les mer om cøliaki her.

 

Helsedirektoratet (2011) sier følgende om kornvarer:

Spis grove kornprodukter hver dag. Grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.

  • Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen som hjelpemidler. Kikk likevel også på næringsinnholdet, og lær deg og vurder karbohydratinnholdet.
  • De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Dette er imidlertid råd gitt til den generelle befolkningen, og ikke spesifikt rettet mot personer som har diabetes. Et noe lavere inntak av karbohydrater kan for noen gjøre blodsukkerkontrollen enklere, så her må du selv føle på hva som er riktig for deg.


Her er fire eksempler på hvordan denne mengden kan dekkes:

  • fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i brødskalaen.
  • én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.
  • én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.
  • to tallerkener havregrøt.

Helseeffekt av korn

Nasjonalt råd for ernæring har gjennomgått en kunnskapsoppsummering på sammenhengen mellom effekten av viktige innholdsstoffer i kornprodukter og diabetes type 2. Der konkluderes det med at inntak av kostfiber sannsynligvis reduserer risiko for diabetes type 2. 

Kilder: