Mange fete meieriprodukter kan erstattes med magrere varianter. Eksempelvis kan seterrømme erstattes med lett gresk matyoghurt i varme retter, og kesam (mager) kan erstatte rømme til taco. Under finner du en oversikt over magre meieriprodukter og deres bruksområder.

Cottage cheese

En ferskost uten tilsatt sukker, med lite fett og svært proteinrik. Osten har en svak syrlig smak. Den er god som pålegg; blandet med bær, lett syltetøy, friske urter eller karve. Cottage cheese er også godt som dessert, blandet med kesam vanilje (mager), gjerne ved siden av bær eller frukt. Andre bruksområder er i omelett, til baking, i salater. Egner seg godt til ostekaker, og gir brød og andre gjærdeiger ekstra protein.

Cottage cheese mager

En mager variant av cottage cheese med 2 % fett. Samme bruksområde som cottage cheese.

Kesam

Et magrere alternativ til rømme i kalde retter. Skiller seg ved koking og er derfor uegnet i varme retter. Bruksområder er dipp, dressinger, kalde sauser, desserter, smoothie, ostekake eller ved siden av frisk frukt. Kesam kan også erstatte deler av smør/margarin i blant annet bakverk og paideig.

Kesam mager

Det magreste alternativet med 1 % fett. Samme bruksområde som kesam. Kesam mager finnes også laktosefri.

Kesam vanilje

Kesam med vaniljesmak og 5 % tilsatt sukker. Er god i desserter og til frukt og bær. Kan også erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter. Tåler ikke koking, men egner seg fint i varme retter som skal i stekeovnen.

En ny smaksatt variant på markedet er kesam lime, den har samme innhold av sukker og fett som kesam vanilje.

Kesam vanilje mager

En magrere variant med 0,6 % fett og 5 % sukker. Samme bruksområder som kesam vanilje.

Skyr

Ett fettfri meieriprodukt med lite sukker og tre ganger så høyt proteininnhold som yoghurt. Skyr tåler ikke varmebehandling. Den finnes i mange varianter, naturell, med smak av bær og med musli. Skyr finnes både sukkerfri (kunstig søtet) og med sukker. Passer til desserter, frisk frukt og som et lite mellommåltid.

Matyoghurt gresk type

Matyoghurt gresk type er rik på protein og inneholder 8 % fett. Yoghurten er dermed et magrere alternativ til rømme i varme og kalde retter. Noen spiseskjeer matyoghurt i en gryterett, i en suppe, saus eller marinade balanserer smaken. Et tips er å røre inn en spiseskje hvetemel per beger, da vil den tåle varmebehandling bedre. Vendes gjerne inn mot slutten av koketiden. Slik unngår du at retten korner seg.

Lett gresk matyoghurt

Inneholder kun 2 % fett og er rik på protein. Yoghurten har en fyldig konsistens og frisk smak. Passer perfekt til kalde sauser og dressinger, som for eksempel den greske dressingen tzatziki. Det positive med yoghurten er at selv når yoghurten blandes med andre ingredienser, beholdes den fyldige konsistensen. Egner seg ikke i varme retter.

Creme fraiche lett

Med 18 % fett har creme fraiche lett et noe høyt innhold av fett. Den kan kokes, har myk og fyldig konsistens og en frisk, syrlig smak. Creme fraiche lett kan erstatte seterømme i varme retter. Lettrømme, som har tilnærmet likt næringsinnhold som creme fraich lett vil ikke være et alternativ i varme retter, da den ikke er egnet til koking. Creme fraiche lett kan også erstatte seterrømme i bakverk.

 

Kilder:

  • Tine 
  • Q-meieriene