Nøtter

Sett fra et ernæringsperspektiv er nøtter og mandler supre! De inneholder mye protein, fiber og umettet fett. Avhengig av type nøtter er de rike på vitamin E, kalsium, B-vitaminer, magnesium, jern og sink. 

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Dersom du velger å spise nøtter og mandler hver dag, bør de erstatte noe av det du spiser i det daglige kostholdet, spesielt andre matvarer som inneholder mye fett. Ellers kan det totale energiinntaket blir for høyt. Et viktig poeng er at nøtter og mandler bør spises i sin naturelle form, fremfor nøtter og mandler som er behandlet med salt, sukker og fett.

Innhold av karbohydrater, energi, fett og fiber i nøtter (naturelle) i 100 g spiselig vare:

Vare:

Karbo, g: Energi (kcal): Fett, g: Fiber, g:
Paranøtter 3.1 699 68.2 8.1
Valnøtter 3.3 700 68.5 5.9
Pekannøtter 5.8 709 70.1 9
Hasselnøtter 6 670 63.5 8.9
Mandler (skåldet) 6.9 629 55.8 7.2
Peanøtter 12.5 583 46.1 7.3
Cashewnøtter 18.1 589 48.2 6
Pistasjnøtter 8.2 615 55.4 6.1
Pinjekjerner 9.4 673 68.4 3.7
Macadamianøtter 5.4 718 76.1 8.0

 

Kilde: