Spørsmål:

Jeg har nettopp fått diagnosen diabetes type 2, og er i startfasen med å få ned blodsukkeret ved å redusere karbohydratinnholdet i kosten. Er veldig glad i iskrem, og vil prøve en hjemmelaget variant med natrena, melke- og sukkerfri sjokolade, men så var det fløten da. Laktose er jo melkesukker, og ved å bruke laktosefri fløte i iskremen, så unngår jeg vel melkesukkeret? Stemmer det at laktosefri fløte er bedre for personer med diabetes?

Svar fra Diabeteslinjen:

Laktosefri fløte inneholder like mye karbohydrater (sukker) som vanlig fløte, det er bare andre sukkertyper. Kremfløte inneholder 2,9 gram karbohydrater per desiliter og hvor mye det vil påvirke insulinbehovet (blodsukkeret) kommer an på mengde kremfløte du bruker og mengde is som spises av gangen.

For å teste matens effekt på blodsukkeret:

  • Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
  • Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
  • Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.

Gjenta dette noen gange/dager før du gjør for store endringer. Husk at det er mange faktorer som spiller inn og disse kan variere fra dag til dag.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.